Si të montoni një kalë

Hapi i parë për një udhëtim të mirë është montimi i kalit siç duhet. Një ngjitje e mirë ju ndihmon të mbani ju dhe kalin tuaj të sigurt dhe të rehatshëm gjatë hipjes. Montimi i një kali kërkon siç duhet që të merrni kohën për ta përgatitur kalin tuaj për hipje. Gjithashtu kërkon që të përdorni një qasje të duhur për të hipur në kalë si duhet. Me disa planifikim dhe teknikë të duhur, ju do të uleni në shalë me sjellje të përsosur dhe do të rriteni për të shkuar në një udhëtim të shkëlqyeshëm.

Pozicionimi i kalit

Pozicionimi i kalit
Zhvendosni kalin tuaj në pozicion. Ecni kalin tuaj në një zonë të nivelit për t'u montuar. Sigurohuni që nuk është ngërç, pasi kuajt mund të marrin klaustrofobikë lehtësisht. Tradicionalisht, montimi ndodh në anën e majtë të një kali, kështu që sigurohuni që ana e majtë e kalit të jetë e qartë. [1]
 • Sidoqoftë, një kalorës i aftë mund të rritet nga secila anë e një kali. Pasi të mësoni të montoni nga ana e majtë, është e rëndësishme të mësoni të montoni edhe djathtas. Nëse jeni në një situatë të rrezikshme, të tilla si në një shëtitje në shëtitje përgjatë një skaji shkëmbor, të qenit në gjendje të montoni dhe të çmontoni nga të dyja palët mund t'ju mbajë të sigurt.
Pozicionimi i kalit
Zhvendosni bllokun tuaj të montimit në vend. Edhe pse nuk kërkohet, një bllok në rritje mund të bëjë arritjen e strijave pak më të lehtë. Nëse keni një bllok në rritje, zhvendoseni atë në mënyrë që të jetë nën trazirën që do të përdorni për tu ngritur lart.
 • Montimi i përsëritur pa bllok vendos shumë tendosje në njërën anë të shpinës së kalit tuaj, kështu që përdorimi i një blloku në rritje mund të ndihmojë në uljen e këtij tendosje dhe mbrojtjen e shpinës, si dhe trupin tuaj.
 • Blloqet e montimit gjithashtu ndihmojnë të stërvitni kalin tuaj të qëndrojë i qëndrueshëm dhe të mos largohet ndërsa jeni duke u përpjekur të montoni.
 • Blloqet e montimit zakonisht vijnë me 2 ose 3 hapa. Blloqet me 2 hapa kanë tendencë të jenë më të shkurtër dhe ato funksionojnë mirë për shumicën e të rriturve. Blloqet e montimit me 3 hapa janë më të gjatë dhe lejojnë kalorësit më të shkurtër dhe më të gjatë të përdorin të njëjtat blloqe.
Pozicionimi i kalit
Pozicionohuni pranë kalit tuaj. Në përgatitje për montim nga e majta, pavarësisht nëse jeni duke qëndruar në një bllok në rritje ose në tokë, duhet të qëndroni pranë këmbës së majtë të kalit tuaj. Kjo ju lejon të arrini lehtësisht sulmin pa sakrifikuar kontrollin e kalit tuaj. [2]
 • Kur mësoni të ngjiteni në të djathtë, do të filloni me këmbën e përparme të djathtë të kalit.
Pozicionimi i kalit
Mbajeni kalin akoma. Sigurohuni që kali po ju kushton vëmendje dhe nuk po përpiqet të largohet. Vendosni presat mbi kokën e saj në mënyrë që ata të jenë në pozicionin e duhur kur të montoni. Atëherë mbajeni mbi kthesat për të mbajtur kalin akoma ndërsa jeni duke montuar.
 • Nëse jeni fillestar, është mirë të kërkoni një mik të mbajë kalin tuaj për ju ndërsa montoni.
 • Shpesh gjatë një mësimi ose në një shfaqje kali do të ketë dikë në dispozicion për të mbajtur kalin tuaj ndërsa jeni duke montuar.

Ngjitje në kalin tuaj

Ngjitje në kalin tuaj
Kapni kthesat e kalit. Mbajtja mbi kthesat gjatë gjithë procesit të montimit do t'ju ndihmojë të kontrolloni kalin në rast se ata përpiqen të ikin. Presioni i shtuar i butë i bitit në gojën e kalit do të kujtojë kalin tuaj të qëndrojë i qetë ndërsa jeni duke u montuar. Nëse kali juaj fillon të lëvizë ndërsa jeni duke montuar, mund t'i thoni "Whoa" ose "Ho" dhe të tërhiqeni butësisht në gërvishtjet.
 • Ndërsa jeni duke qëndruar atje, duhet të mbani frenat në dorën e majtë. Mbajini ato mjaft të shtrënguara sa të kontrolloni kalin tuaj nëse largohet, por kini kujdes që të mos tërhiqeni shumë në gojën e kalit tuaj.
Ngjitje në kalin tuaj
Vendoseni këmbën e majtë në stuhi. Kjo është shumë më e lehtë kur përdorni një bllok në rritje, pasi do të jeni më afër stuhisë dhe do të duhet të ngrini këmbën, dhe përfundimisht tërë trupin tuaj, një distancë shumë më e shkurtër. Sidoqoftë, nëse jeni i aftë fizikisht, është e mundur të montoheni nga toka. [3]
 • Ngrini këmbën e përparme (atë më të afërt me kokën e kalit) në stuhi, në mënyrë që pesha juaj të mbështetet në topin e këmbës suaj.
 • Nëse jeni duke u ngritur nga toka, mund të dëshironi të hidhni disa vrima në rritje, për ta bërë më të lehtë arritjen. Më pas mund të shkurtoni shkallën tuaj në gjatësinë e duhur pasi të jeni ulur në kalin tuaj.
 • Nëse montoni nga e djathta, do të vendosni këmbën e djathtë në stuhi.
Ngjitje në kalin tuaj
Tërhiqe trupin lart dhe mbi kalin. Zhvendosni peshën e trupit tuaj mbi këmbën tuaj të montimit dhe lëkundeni këmbën tjetër mbi majën e kalit. Nëse montoni nga e majta, dora juaj e majtë duhet të jetë ende duke mbajtur kthesat, por mund të rrëmbeni edhe pomelin e shalës po të jetë e nevojshme. Nëse jeni duke hipur në një shalë perëndimore, përdorni dorën e djathtë për të rrëmbyer bririn. Në një shalë angleze, përdorni dorën e djathtë për të rrëmbyer pomelën. [4]
 • Shmangni kapjen e shpinës së shalës, pasi është më pak e sigurt dhe tërheqja mbi të mund të bëjë që shalja të rrëshqasë.
 • Nëse shalja është shumë e lartë nga toka ose nëse nuk keni shtrirje të mjaftueshme në këmbë, ngrini këmbën me krahun ose një mik të bëjë të njëjtën gjë.
 • Ju gjithashtu mund të kërkoni një mik për një këmbë për t'ju ndihmuar të montoni. Bëni ata të gërshetojnë gishtat dhe të krijojnë një "shportë" për gjurin tuaj. Vendosni gjurin tuaj në duart e tyre, dhe ata mund t'ju japin një forcë mbi kalin.
 • Kini kujdes që të mos përplaseni ose goditni kalin me këmbën tuaj, ndërsa e rrahni atë lart.
Ngjitje në kalin tuaj
Ngadalë zhyten në shalë. Ulje e fortë në shalë mund të dëmtojë shpinën e kalit tuaj. Për të shmangur këtë lloj dëmtimi, kini kujdes që të uleni butësisht në shalë. Kjo kërkon një kontroll të muskujve, pasi ju do të krijoni shumë forcë kur tërheq trupin tuaj lart mbi kalin. [5]
 • Mësimi për ta bërë këtë si duhet mund të jetë i ngadalshëm në fillim, por me kalimin e kohës do të keni mundësi ta bëni këtë shpejt dhe me butësi.
 • Vendosni të dy këmbët tuaja në strijat përpara se të uleni. Kjo do t'ju lejojë të bëni një ulje të kontrolluar dhe të mbroni shpinën e kalit tuaj.
Ngjitje në kalin tuaj
Rregulloni pozicionimin tuaj. Kur jeni i qëndrueshëm në anën e pasme të kalit, bëni rregullime të vogla në vendin dhe qëndrimin tuaj. Vendoseni këmbën tjetër në stuhi dhe rregulloni gjatësinë nëse është e nevojshme.
 • Pasi të keni montuar, duhet të kontrolloni sërish zhurmën tuaj përpara se të niseni.
 • Pastaj kapini kthesat siç duhet në duart tuaja dhe jeni gati të shkoni!

Sigurimi i sigurisë dhe komoditetit

Sigurimi i sigurisë dhe komoditetit
Vendosni pajisjet e sigurisë. Mos harroni të vishni çizme me thembra kur hipni në një kalë. Kjo do t'ju ndihmojë të mbani këmbët tuaja në stuhitë. Ju gjithashtu duhet të vishni një helmetë të certifikuar ASTM / SEI dhe një jelek sigurie kur hipni. Kjo do të mbrojë kokën tuaj në rast të rënies. [6]
 • Merrni pajisjet e duhura të sigurisë që janë bërë për kuajt hipur. Veshja e një helmete për një sport tjetër, për shembull, nuk do t'ju mbrojë, si dhe të vishni një helmetë për mbrojtjen e kalorësve.
Sigurimi i sigurisë dhe komoditetit
Kontrolloni gjellën e kalit tuaj. Gryka është pjesa e shalës që bashkon rreth gjoksit të kalit dhe mban në vend shalën. Vozitja me një pauzë që është shumë e lirshme ose shumë e ngushtë është e rrezikshme për ju dhe kalin tuaj. Për të kontrolluar gropën, sigurohuni që është mjaft e ngushtë për ta mbajtur shalën në vend. Sidoqoftë, duhet të jeni në gjendje të vendosni 2 gishta midis rrethit dhe anës së kalit.
 • Përpjekja për të montuar një kalë me një rrëmujë të lirshme mund të bëjë që ju dhe shalën të bien në tokë. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të kontrolloni zhurmën e kalit tuaj përpara se të montoni.
 • Shumë kuaj nuk e pëlqejnë rrëmujën dhe do të fryjnë gjoksin e tyre për një përshtatje më të lirshme kur përpiqeni ta vendosni. Për këtë arsye, ju duhet të kontrolloni dhe rregulloni zierjen tuaj siç është e nevojshme 5-10 minuta pasi të keni filluar udhëtimin tuaj.
Sigurimi i sigurisë dhe komoditetit
përshtat gjatësia juaj e trazuar. Edhe pse ju mund të rregulloni gjatësinë e rrjedhjeve tuaja nga shpina e kalit, është shumë më e lehtë ta bëni atë përpara se të montoni. Për të marrë një matës relativisht të saktë të gjatësisë tuaj të trazuar, nxirrni lëkuren e shkurreve drejt kockës tuaj. Vendoseni dorën tuaj mbi shalë, kështu që krahu juaj është pingul me kraharorin tuaj. Rregulloni strijat në mënyrë që ata të arrijnë gjatësinë e krahut tuaj, duke u shtrirë deri në sqetull.
 • Kjo metodë ju jep një gjatësi të mirë themelore, e cila më pas mund të rregullohet nga një mik apo vetja kur jeni në shalë.
Sigurimi i sigurisë dhe komoditetit
Rregulloni frenat tuaja. Ju duhet të jeni në gjendje të keni një kontroll të mirë të frenave gjatë gjithë kohës gjatë procesit të montimit. Kjo do t'ju lejojë të kontrolloni kalin dhe të siguroheni që të mos largohet nga ju poshtë. Shkurtoni kallamin përballë anës tuaj të montimit, në mënyrë që të shtoni presion në pak dhe në mënyrë që kali juaj të duket larg nga ju. [7]
 • Duke e shikuar kalin larg nga ju do të eleminojë mundësinë që ai t'ju kafshojë ndërsa po përpiqeni të montoni.
A duhet ta mbaj këmbën e majtë të ngurtë ose të përkulur gjatë montimit?
Kur vendosni këmbën në stuhi, ajo duhet të jetë e përkulur. Kur filloni të lëkundeni, gradualisht duhet të bëhet më i ngurtë, por nuk duhet të jetë i ngurtë.
Ndërsa jam duke hipur ose kam hipur dhe kam ulur stuhitë e mia, si t'i rregulloj ato ndërsa janë në shpinë?
Zhvendoseni këmbën përpara dhe jashtë rrjedhës dhe thjesht rregulloni ato siç keni bërë kur të ndizni. Ndoshta dikush ka mbajtur kalin tuaj në mënyrë që të mos largohet.
Kur isha duke mësuar për herë të parë, më thanë që të hiqja të dy këmbët nga trazirat dhe të lëkundej, por kjo thotë që të marrësh këmbën të majtë pas, cili është më së miri?
Për t'u çmontuar, është më e sigurt që të hiqni të dy këmbët nga trazirat dhe më pas të lëkundni kalin. Nëse çmontoni ndërsa keni këmbën e majtë akoma në stuhi dhe në atë moment kali rrënqethet dhe hiqet, atëherë mund të tërhiqeni zvarrë.
Si mund ta montoj kalin nëse është i ri për të hipur?
Sigurohuni që kali është mësuar së pari me shalën dhe urën. Kur është plotësisht e gatshme që dikush ta kalojë atë, ju patjetër dëshironi të përdorni një bllok në rritje sepse nëse montoni pa një, presioni mbi shalë (bri nëse udhëtoni perëndimore) me siguri do të lëshojë kalin.
Pas montimit të kalit tim, ai bucks. Pasi të jetë mbi të, ai vendoset poshtë dhe mund të kontrollohet. Si mund ta bëj që ai të ndalojë zierjen kur montoj?
Mënyra se si montoni mund të shkaktojë dhimbje. A përdorni bllok në rritje ose montoni në tokë? A po shtrëngoni ngatërresat në faza, apo të gjitha menjëherë? A është ai i mbështetur nga të ftohtët? Nëse përdorimi i një blloku në rritje dhe shtrëngimi i ngadalshëm i lagështirës nuk ju ndihmon, unë do t'ju sugjeroja ose të shikoni një trajner në të ose të dilni një veteriner.
Pse kali im largohet nganjëherë kur përpiqem të vë në lëvizje?
Kali juaj ndoshta nuk dëshiron të kalërohet, dhe ai e di që rriç do të thotë të hipur në kalë. Provoni të hipni në këmbë pa lëvizje, ose të fikni dhe pastaj mos e ktheni para se ta vendosni përsëri në tezgën e tij. Përfundimisht, kjo do ta ndihmojë atë të mësojë të mos shoqërohet me kalërimin, gjë që mund ta bëjë atë më pak hezitues.
Si mund ta çmontoj saktë nga kali im?
Zakonisht dëshironi të montoni dhe çmontoni në anën e majtë të kalit tuaj. Për ta çmontuar, nxirrni këmbën e djathtë nga rrëmuja e saj dhe lëkundeni mbi pjesën e pasme të kalit. Kini kujdes - nuk doni të godisni pjesën e pasme të kalit me këmbën tuaj, pasi kjo mund të trembë kalin. Pastaj, hiqni këmbën e majtë nga trazira e saj dhe rrëshqitje poshtë në tokë.
A duhet të vesh xhinse për të hipur në një kal?
Jo, nuk keni nevojë të vishni xhinse për të hipur në një kalë, por rekomandohet.
A ka ndonjë kufi për sa kohë duhet të hipi një kalë?
Nëse jeni fillestar, duhet të shkoni vetëm për 30 minuta në një orë. Sigurisht, kjo varet nga kali, vendosja dhe aftësia juaj.
Si i mbaj unazat?
Bëni një grusht rreth mbështjelljes, pastaj vendosni gishtin e madh në pjesën e jashtme dhe rozën tuaj rreth mbështjelljes.
Megjithëse mund t'ju thuhet që të hipni nga e majta, hulumtimet e tanishme dhe shumë specialistë të shpinës sugjerojnë që të mësoni që kali juaj të montohet nga të dy palët. Palët alternative shpesh mund të ndihmojnë për të parandaluar zhvillimin asimetrik të muskujve.
Keni një kalorës ose instruktor me përvojë duke ju ndihmuar nëse jeni i papërvojë.
Kini kujdes kur montoni një kal të mprehtë, një kalë të gjelbër ose një stallion. Nëse kjo është situata, gjithmonë mund të keni me vete një person tjetër për të ndihmuar.
pfebaptist.org © 2021