Si të ndalojmë një kalë të padisiplinuar

Thyerja e një koloni ose një kal i vjetër që është i padrejtë mund të jetë sfidues, por nuk është e pamundur! Mësoni si të ndaloni një kalë të padisiplinuar ndërsa e mbani veten të sigurt dhe duke mësuar kalin të ju besojë. Mbërthejeni butësinë dhe qetësinë dhe vendosni një rutinë me kalin tuaj, në mënyrë që ata të dinë se çfarë të presin. Duhet shumë konsistencë për të punuar me një kal të padisiplinuar, kështu që përgatituni të kushtoni disa sesione stërvitore çdo javë në përpjekjen tuaj të re.

Afrimi i një kali të padrejtë

Afrimi i një kali të padrejtë
Vendosni kalin tuaj në një stilolaps të mbyllur kur duhet ta ndërpresni atë. Kjo mund të mos jetë gjithmonë e mundur, vetëm në varësi të situatës suaj. Nëse është kështu, të keni kalin tuaj në një hapësirë ​​të përmbajtur, ku nuk mund të largohet me lehtësi, do t'ju ndihmojë të ndaleni më shpejt. [1]
 • Shmangni që njerëzit, kuajt ose kafshët e tjera të jenë të pranishëm në stilolaps kur përpiqeni të përdorni kali tuaj.
Afrimi i një kali të padrejtë
Tregojeni kalin tuaj duke ndaluar ndërsa filloni të ecni drejt tij. Kur të hyni në stilolaps, mbajeni pengesën në dorën tuaj të majtë. Asnjëherë mos e fshihni pas shpinës dhe mos e tundni përpara dhe mbrapa. Vetëm le të jetë i dukshëm që kali juaj ta dijë se keni diçka në dorë. [2]
 • Afrojeni kalin tuaj pranë shpatullës nga ana e përparme, në mënyrë që të mund t'ju shohë mirë. Shmangni afrimin e kalit nga prapa ose drejtpërdrejt para tij, sepse ai ka një hendek në vizionin e tij dhe mund të mos jetë në gjendje t'ju shohë.
 • Nëse kali grumbullohet ose ik në sytë e parzmore, kjo është në rregull. Lëreni të vrapojë përreth ose mbështetur, dhe pastaj afrohuni përsëri ngadalë ose prisni që ajo të kthehet tek ju. Ju mund të duhet ta përsërisni këtë disa herë derisa të jeni në gjendje të qëndroni pranë tij.
Afrimi i një kali të padrejtë
Përdorni emrin e kalit tuaj dhe flisni me një zë të mirë. Edhe nëse jeni nervoz, provoni ta mbani zërin tuaj të qetë dhe të qëndrueshëm. Kali juaj mund të marrë qëndrimin tuaj, dhe nëse jeni i dobët, kjo gjithashtu mund ta bëjë nervoz. Thirrni kalin tuaj dhe përdorni emrin e tij. Përdorni fjalë qetësuese ndërsa bëni rrugën për të. [3]
 • Nëse kali ul ose ik, ndaloni dhe qëndroni prapë derisa ata të kenë ndaluar lëvizjen. Pastaj filloni t'i afroheni përsëri.
Afrimi i një kali të padrejtë
Lëvizni ngadalë dhe mos shmangni lëvizjet e papritura. Ndërsa vazhdoni të bëni rrugën drejt kalit tuaj, shmangni lëvizjet e shpejta. Mos vraponi në kalë, tundni krahët në ajër, ose mos u lagni me kalin. Lëvizjet e shpejta mund të shpërthejnë kalin dhe ta bëjnë nervoz. [4]
 • Nëse keni sjellë trajtime me ju, gjithmonë mund të merrni atë dhe ta bartni atë në dorën tuaj të djathtë, në mënyrë që kali juaj të mund ta shohë atë gjithashtu. Ju gjithashtu mund të përdorni një kovë me grurë për të inkurajuar kalin tuaj të afrohet pranë jush.
Afrimi i një kali të padrejtë
Vazhdoni t'i afroheni kalit derisa të jeni në anën e tij të majtë. Në varësi të asaj se sa i skalitur ose i padishem është kali juaj, mund të kalojë pak kohë derisa të jeni në gjendje të ngjiteni pranë tij. Sigurohuni që kali ende mund të shohë parzmore dhe të vazhdojë të përdorni fjalë të qeta dhe të këndshme ndërsa flisni me të. [5]
 • Nëse ndonjëherë ndjeheni se kali është shumë i mërzitur dhe se mund të lëndoheni, lini lapsin. Jepni kalit 5 minuta të qetësohet, dhe pastaj provoni përsëri.

Ndalimi i kalit

Ndalimi i kalit
Kaloni një litar plumbi nën dhe rreth qafës së kalit. Qëndroni në anën e majtë të kalit, merrni fundin e litarit të plumbit dhe kalojeni atë nën qafën e kalit tuaj. Arrijnë mbi qafën e kalit me dorën tjetër dhe kapeni litarin (mbajeni pengesën në dorën që është nën kalë, në mënyrë që të mos e lëkundni atë). Kali do të ndjehet sikur është i "kapur" dhe ka më pak të ngjarë të shpëtojë pasi të keni litarin e plumbit rreth qafës. Kjo ju jep pak më shumë kontroll mbi kokën e kalit ndërsa jeni duke e ndaluar. [6]
 • Litari i plumbit i bashkangjitet pengesës, dhe ju e përdorni atë për të udhëhequr kalin rreth e përqark.
 • Mos harroni të përdorni fjalë siguruese ndërsa poziciononi litarin e plumbit.
Ndalimi i kalit
Poziciononi ndalesën dhe rrëshqisni shiritin e hundës rreth surrat e kalit. Halteri është i përbërë nga kurora, e cila shkon pas veshëve të kalit, mollëzat, të cilat rreshtojnë fytyrën e kalit, shiritin e hundës, i cili shkon rreth surrat e kalit, dhe unaza, e cila është ajo ku është ngjitur litari i plumbit. Për ta vendosur halterin në pozicion, unaza duhet të jetë në pjesën e poshtme në mënyrë që kur rrëshqitni zërin në vend, të qëndrojë poshtë gojës së kalit. [7]
 • Në varësi të asaj se si e skalit kalin, ai mund ta tërheq kokën disa herë gjatë këtij procesi. Mbajeni të fortë në litarin e plumbit rreth qafës së tij për të mbajtur kontrollin e kalit dhe të jeni këmbëngulës. Mund të zgjasë disa prova, por do të marrësh shiritin e hundës!
Ndalimi i kalit
Mbërthejeni kurorëzën mbi kokën e kalit dhe pas veshëve. Sapo të jetë vendosur shirita e hundës, merrni kapakun e kokës dhe vendoseni pas veshëve të kalit. Siguroni fundin e tij në shtrëngoj, por mos e bëni shumë të shtrënguar - duhet të ketë hapësirë ​​të mjaftueshme për dorën tuaj që të futet nën rrip. [8]
 • Jini ekstra të butë rreth veshëve të kalit. Shumë kuaj kanë veshë të ndjeshëm dhe mërziten nëse janë grimcuar aksidentalisht ose prekur nga brenda. Kujdesuni që të mos i fiksoni ato ose t'i zhurmoni në asnjë mënyrë.
Ndalimi i kalit
Lëshoni litarin e plumbit që ka qenë rreth qafës së kalit. Tërhiqeni litarin e plumbit përsëri rreth qafës së kalit, në mënyrë që të varet nga unaza. Mos harroni ta tregoni kalin tuaj se çfarë pune e mirë po bën dhe mbani në mend se ky mund të jetë një moment vërtet i pakëndshëm për të. [9]
 • Mos u zbeh në litarin e plumbit. Përfundimisht, ju do të keni mundësi të filloni të drejtoni kalin tuaj rreth lapsit dhe ta mësoni atë të ecë pranë jush, por për javët e para të stërvitjes së ndaluar, thjesht dëshironi ta përvetësoni atë në vetë parzmore.
Ndalimi i kalit
Qëndroni në anën e kalit për disa minuta para se të hiqni parzmore. Ky është një kohë e shkëlqyeshme për të biseduar me kalin tuaj, përkëdhelur atë, t'i jepni një trajtim dhe thjesht rri. Në varësi të qëndrimit të kalit tuaj, ju madje mund të jeni në gjendje ta vidhni atë ndërsa jeni në stilolaps, që është një mënyrë tjetër për ta mësuar atë që të shoqërojë parzmore me gjëra të këndshme. Pas 4 deri në 5 minuta, hiqni ngadalë parzmore, jepni kalin tuaj një trajtim tjetër dhe përfundojeni seancën stërvitore. [10]
 • Përsëriteni këtë proces për 2 deri në 3 javë para se të lëvizni drejtimin e kalit. Në mënyrë ideale, ju dëshironi që kali të mos jetë i dobët ose agresiv kur i afroheni asaj me pengesën para se të filloni pjesën tjetër të stërvitjes së tij.

Trajnimi i kalit tuaj me kalimin e kohës

Trajnimi i kalit tuaj me kalimin e kohës
Mbajeni kalin tuaj në një stilolaps të mbyllur kur e stërvitni atë. Një stilolaps i mbyllur është një avantazh si për ju ashtu edhe për kalin tuaj. Kali nuk do të jetë në gjendje të vrapojë shumë larg dhe gjithmonë do të jetë në gjendje t'ju shohë. Në mënyrë të ngjashme, gjithmonë do të keni mundësi ta shihni kalin dhe t'i afroheni drejtpërdrejt sepse ka vetëm kaq shumë hapësirë ​​për të lëvizur brenda. [11]
 • Ky proces quhet edhe mushkëri. Shumë njerëz përdorin lapsa të mbyllur për të trajnuar kuaj, për t'i mësuar komanda të reja dhe për të ndërtuar raporte.
Trajnimi i kalit tuaj me kalimin e kohës
Vendosni një rutinë të ndërveprimit të rregullt me ​​kalin tuaj. Një pjesë e marrjes së një kali të padrejtë për të marrë një pengesë bazohet në marrëdhëniet e saj me ju. Qëndrimi dhe ndërveprimi i rregullt, edhe nëse thjesht po flisni me të dhe prekni shpatullat dhe kokën e saj, shkoni shumë përpara në krijimin e një marrëdhënie midis jush dhe kalit tuaj. Angazhohuni të stërviteni me kalin tuaj 3 deri 4 herë në javë. [12]
 • Jini të durueshëm me veten dhe kalin tuaj. Mund të duhen javë të tëra për të marrë një kal të padisiplinuar për të punuar me ju.
Trajnimi i kalit tuaj me kalimin e kohës
Trajnoni kalin tuaj që të vijë tek ju . Edhe një kal i padisiplinuar mund të mësohet të vijë kur të thirret ose kur të sheh. Nëse mund ta mësoni kalin tuaj të vijë tek ju, do ta bëjë atë më lehtë. Përforcimi pozitiv është mënyra më e mirë për ta arritur këtë: [13]
 • Mbani trajton me ju për të dhënë kalin tuaj kur të vijë deri te ju. Provoni trajtime si karrota, mollë, rrush, kunguj dhe luleshtrydhe.
 • Përdorni emrin e kalit kur jeni rreth tij. Provoni t'i jepni kalit një trajtim kur thoni emrin e tij.
 • Vendosni një lidhje duke prekur shpatullën, mane, qafën, veshët, fytyrën dhe hundën e kalit.
Trajnimi i kalit tuaj me kalimin e kohës
Shpërblejeni kalin për afrimin tek ju dhe ju lejoni ta prekni. Mos i jepni kalit tuaj një trajtim nëse ecni deri në të; ruaj trajton për kohën kur kali të vjen te ti. Nëse jeni duke punuar me një kal veçanërisht të skalitur ose të padisiplinuar që nuk është mësuar të prekni, jepni një trajtim dhe një pohim pozitiv kur ata ju lejojnë ta prekni atë. [14]
 • Me kalimin e kohës, kali juaj do t'ju shoqërojë juve dhe zërin tuaj me emocione pozitive. Kali mund të jetë akoma i skalitur, por ju jeni duke lëvizur në drejtimin e duhur. Para se ta dini, kali juaj do t'ju afrohet kur të vijë koha për të ndalur.
Po rimarr një kal të 6-vjeçarit Quarter; Ai është mirë të ngecë, por kur të shkoj ta udhëheq, gjithçka që ai dëshiron të bëjë është të përtyp litarin. Ndonjë sugjerim?
Mundohuni t'i jepni atij një trajtim për të mbajtur gojën e zënë. Gjithashtu, mbaj njërën dorë afër majës së plumbit nën mjekër, në mënyrë që të mos e tërheqë litarin në gojë.
Kali im nuk do të lejojë që ndalesa të hiqet. Cfare duhet te bej?
Kap një karrige dhe ulu në stallë ose kullotë dhe herët a vonë kali do të bëhet kurioz dhe do të vijë sipër. Kur ai të bëjë, mos lëviz. Lëreni besimin tuaj të ndërtojë midis jush dy. Pastaj vendosni dorën ngadalë në fytyrën e kuajve. Nëse ai frikësohet, hiqni dorën prapa. Vazhdoni ta bëni këtë dhe së shpejti do ta keni atë pengesë.
Për shkumëzat e reja të meshkujve, prisni të filloni stërvitjen me ndalesë deri sa të jenë mbushur. Kjo do t'i bëjë ata shumë më të lehtë për t'u trajnuar.
Asnjëherë mos bërtisni ose mos godisni kalin. Ju nuk dëshironi që të mendoni se pengesa është e frikshme.
Asnjëherë mos e vendosni veten në një pozicion të pasigurt. Mos i afrohuni kalit nga prapa ose mos provoni ta vidhosni.
pfebaptist.org © 2020