Si të diagnostikoni diabetin në Schnauzers në miniaturë

Diabeti është një sëmundje e zakonshme tek qentë e moshës së mesme ose më të vjetër. Fatkeqësisht, racat e caktuara kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë diabet se të tjerët, si Schnauzers Miniature. Mbi gjysma e Schnauzers Miniature mbi moshën nëntë vjeç kanë diabet. [1] Diagnostifikimi i diabetit në fazat e hershme mund të ndihmojë në zvogëlimin e efekteve anësore dhe rritjen e gjasave për trajtim të suksesshëm. Nëse keni një Schnauzer Miniature, kini kujdes nga shenjat e diabetit të qenit, dhe nëse dyshoni se qeni juaj mund ta ketë atë, çojeni atë në veteriner.

Duke njohur simptomat e diabetit

Duke njohur simptomat e diabetit
Monitoroni etjen e shtuar. Një shenjë paralajmëruese e hershme për diabetin e qenit është etja e rritur. Kujdesuni që qeni juaj të pijë më shumë gjatë gjithë ditës ose të pijë më shumë njëherësh. Monitoroni tasin e ujit për të parë nëse zbrazet më shpejt. [2]
Duke njohur simptomat e diabetit
Kërkoni urinim të shpeshtë. Një tjetër shenjë paralajmëruese e hershme e diabetit të qenit është urinimi i shpeshtë. Kjo zakonisht shkon paralelisht me etjen e shtuar, pasi pirja e më shumë mund të çojë në nevojën për të urinuar më shpesh. [3]
 • Qeni juaj mund të ketë më shumë aksidente se zakonisht, ose të fillojë të ketë aksidente në shtëpi kur nuk e kanë bërë më parë.
Duke njohur simptomat e diabetit
Watch për urinë në rritje. Qentë që kanë diabet mund të fillojnë të hanë më shumë. Kjo zakonisht kombinohet me humbje peshe ose pa ndryshim në peshë pavarësisht se ha më shumë. [4]
Duke njohur simptomat e diabetit
Jini të vetëdijshëm për humbjen e peshës. Humbja e peshës është një tjetër shenjë e hershme e diabetit. Me diabetin, humbja e peshës ndodh pavarësisht se ka një oreks normal dhe hahet një sasi e zakonshme e ushqimit. Ndonjëherë, humbja e peshës ndodh me rritjen e ngrënies. [5]
Duke njohur simptomat e diabetit
Kontrolloni sytë e Schnauzer-it tuaj. Një tjetër simptomë e diabetit janë kataraktet. Këto shfaqen si sy me re ose një film mbi sytë. Kataraktet e lidhura me diabetin madje mund të çojnë në verbëri nëse nuk trajtohen. Kjo është zakonisht një shenjë e diabetit në fazën e mëvonshme. [6] [7]
Duke njohur simptomat e diabetit
Vini re trashje. Obeziteti i qenit mund të çojë në diabet. Nëse Mini Schnauzer juaj është i trashë, duhet ta monitoroni atë për simptoma të diabetit. [8]
 • Nëse Schnauzer juaj është i trashë por nuk është ende diabetik, vendoseni atë në një plan diete për të ulur peshën e trupit. Kjo mund të ndihmojë në uljen e rrezikut nga diabeti.
Duke njohur simptomat e diabetit
Njohni urinën e ëmbël të erë ose frymë. Për shkak se sheqeri lëshohet përmes urinës kur një qen ka diabet, ju mund të nuhatni një erë pak të ëmbël nga urina juaj e Miniaturës Schnauzer. Kjo gjithashtu mund të jetë në frymën e tij gjithashtu. [9]
 • Ju mund të vini re aceton në frymën e qenit tuaj gjithashtu. Nëse e nuhasni këtë, është e rëndësishme të merrni sa më shpejt trajtim mjekësor për qenin tuaj. Zakonisht tregon për diabetin të kombinuar me ketoacidozën, e cila është një gjendje e rëndë. [10] X Burimi i hulumtimit
Duke njohur simptomat e diabetit
Kërkoni letargji ose depresion. Diabeti mund të bëjë që Schnauzer-i juaj i Mini të flejë më shumë ose të bëhet më pak aktiv për shkak të një rënie të energjisë. Depresioni tek një qen mund të tregojë për diabetin me ketoacidosis, e cila është shumë më e rëndë. [11]
Duke njohur simptomat e diabetit
Identifikoni çdo sëmundje të lidhur. Veteriner juaj do të përpiqet të identifikojë ndonjë sëmundje të njëkohshme, të tilla si infeksione, gjëndra tiroide nënvepruese ose sëmundje të Kushingut. Këto sëmundje mund të destabilizojnë kontrollin e diabetit. [12]
 • Korrigjimi i çdo çështje tjetër shëndetësore është një pjesë thelbësore e trajtimit të diabetit, në mënyrë që të maksimizohet aftësia e trupit për t'iu përgjigjur insulinës.
Duke njohur simptomat e diabetit
Njihni rreziqet nëse diabeti mbetet i patrajtuar. Nëse diabeti mbetet i patrajtuar te një qen, ai përfundimisht do të zhvillojë komplikime. Këto ndërlikime përfshijnë kataraktet, të vjellat dhe probleme të tjera shëndetësore. Qeni gjithashtu mund të bëhet ketotik, apo toksik si rezultat i shkatërrimit të indeve për të furnizuar energji për nevojat e tij pasi që nuk mund ta thithë atë nga qarkullimi i gjakut. [13]
 • Nëse vëreni ndonjë prej këtyre simptomave, çojeni qenin tuaj menjëherë në veteriner. Meqenëse Schnauzers Miniature janë të prirur ndaj diabetit, qeni juaj duhet të monitorohet nga afër për këto simptoma, veçanërisht më vonë në jetë.

Diagnostifikimi i diabetit

Diagnostifikimi i diabetit
Merr qenin tënd në veteriner. Nëse vëreni ndonjë prej simptomave për diabetin e qenit, duhet ta çoni menjëherë qenin tuaj në veteriner. Mbetet i patrajtuar, diabeti i qenit mund të shkaktojë probleme të mëdha. Kur e çoni qenin tuaj në veteriner, veteriner juaj do të bëjë një ekzaminim.
 • Veterini juaj do të kontrollojë kataraktet, humbjen e peshës, përveç kryerjes së një ekzaminimi klinik për të identifikuar probleme të tjera të përgjithshme shëndetësore të cilat mund të ndikojnë në kontrollin e diabetit duke përdorur insulinë. [14] X Burimi i hulumtimit
Diagnostifikimi i diabetit
Merrni një provë të urinës. Testi më themelor për diabetin e qenit është shpesh një provë e diellit të urinës. Kjo kërkon praninë e sheqerit në urinë. [15]
 • Një test negativ në një qen që nuk është në terapi me insulinë do të thotë që qeni nuk ka të ngjarë të ketë diabet.
 • Një test pozitiv për glukozën e bën mundësinë e diabetit, por duhet pasur kujdes që të mos hidhen në përfundime. Stresi ndonjëherë mund të shkaktojë që trupi të lëshojë adrenalin, gjë që e shtyn trupin të lëshojë glukozën. Prandaj, nuk është e sigurt të diagnostikohet diabeti i bazuar vetëm në një test pozitiv me dip të urinës.
Diagnostifikimi i diabetit
Kërkoni një test gjaku. Përveç testit të urinës, veterinari do të dëshirojë të kryejë teste gjaku. Ata do të duan të drejtojnë një panel të plotë që jep një pamje të përgjithshme të funksionimit të organeve së bashku me numrat e qelizave të kuqe dhe të bardha. Kjo është për të kontrolluar qenin për probleme të tjera që mund të ndikojnë në diabet. [16]
 • Pjesë e këtij paneli është një matje e glukozës në gjak. Ashtu si për testin e diellit të urinës, një rezultat normal e bën të pamundur diabetin por një rezultat i lartë mund të jetë për shkak të diabetit ose mund të jetë për shkak të stresit.
Diagnostifikimi i diabetit
Kryeni teste shtesë. Veterinari mund të dëshirojë të dyfishojë një rezultat të lartë të glukozës në gjak për t'u siguruar që nuk është pozitiv mashtrues i rremë. Veterina do ta bëjë këtë ose duke drejtuar një kurbë të glukozës në gjak ose duke provuar një provë të fruktozaminës në gjak. [17]
 • Një kurbë e glukozës në gjak përfshin përdorimin e një glukometri dore dhe njolla të gjakut me madhësi pinprick. Veterinari merr një pikë të vogël gjaku nga qeni një herë në orë për një numër orësh (deri në 12) dhe leximi është komplotuar kundër kohës. Nëse nivelet e glukozës ngrihen vazhdimisht, kjo konfirmon diabetin.
 • Sidoqoftë, nëse qeni është tejet i stresuar, është e mundur që ai të tregojë nivele të ngritura për mjaft kohë, në këtë rast një test fruktozamine është më i dobishëm.
 • Një test i fruktozaminës në gjak jep një përmbledhje më të gjatë të niveleve të sheqerit në gjak. Nivelet e fruktozaminës janë më të ngadalta për të reaguar dhe duhen ditë për javë për të ndryshuar, kështu që ato japin një lexim mesatar të niveleve të sheqerit gjatë një periudhe dy javore. Prandaj, një qen i cili është i stresuar në vets por jo diabetik do të ketë nivele normale të fruktozaminës, ndërsa një qen diabetik do të tregojë një lexim të lartë të fruktozaminës.

Trajtimi i Diabeteve në Schnauzers Miniature

Trajtimi i Diabeteve në Schnauzers Miniature
Ndryshoni dietën e qenit tuaj. Dieta është një faktor i rëndësishëm në kontrollin e diabetit. Nëse qeni juaj ka diabet, ai duhet të ushqehet një proteinë me cilësi të mirë, së bashku me karbohidratet komplekse dhe fibra. Kjo ndihmon në lëshimin e energjisë ngadalë në rrjedhën e gjakut. [18] Ju duhet të diskutoni një plan diete për qenin tuaj me veterinerin tuaj. Ai mund t’ju ​​ndihmojë të hartoni një plan të ngrënies për të trajtuar diabetin e qenit tuaj. [19]
 • Ushqimet e buta ose me lagështi duhet të ndërpriten nga dieta e qenit tuaj. Sidoqoftë, mos e ndryshoni menjëherë dietën e qenit tuaj nëse i keni ushqyer atij ushqim të butë dhe me lagështi. Bisedoni me veterinerin tuaj përpara se të ndryshoni ushqimin e qenit tuaj. [20] X Burimi i kërkimit [21] X Burimi i hulumtimit
 • Ka dieta me recetë qeni juaj mund të vazhdojë, por shumica e qenve diabetikë mund të qëndrojnë në dietat e tyre normale me disa ndryshime të kontrolluara. Shumica bëjnë mirë për ushqime me cilësi të lartë të disponueshme në dyqane. [22] X Burimi i hulumtimit
 • Meqenëse Schnauzers Miniature janë të prirur ndaj diabetit, përpara se të marrë diabet, përpiquni të mos e ushqeni qenin tuaj një dietë me pak yndyrë, me pak karburant dhe në vend të kësaj ushqeni ushqime qensh me fibra të lartë. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e diabetit. [23] X Burimi i hulumtimit
Trajtimi i Diabeteve në Schnauzers Miniature
Përhapni ushqime. Qeni juaj duhet të vendoset në një orar të rregullt të ushqyerit me vaktet e ndara brenda ditës. Ushqeni qenin tuaj në të njëjtën kohë çdo ditë. Kjo ndihmon në zbutjen e niveleve të glukozës në gjak. [24]
 • Nëse qeni juaj është në insulinë, koha e vakteve është jashtëzakonisht e rëndësishme. Nëse qenit tuaj i jepet insulinë një herë në ditë, ushqeni qenin e ushqimit të tij të përditshëm përpara se t'i jepni qëllimin e insulinës. Rreth gjashtë deri tetë orë më vonë, i jepni vaktin e dytë. Nëse qeni juaj është me dy të shtëna në ditë, jepni qenin gjysmën e ushqimit të tij përpara injeksionit në mëngjes. Rreth 10-12 orë më vonë, jepini gjysmën e dytë të ushqimit të tij, pak para injeksionit të dytë. [25] X Burimi i hulumtimit
 • Meqenëse Schnauzers Miniature janë të prirur ndaj kësaj sëmundje, përpara se ai të kontraktojë diabetin, provoni ta ushqeni me vete ushqime më të vogla përgjatë gjithë ditës, në përpjekje për të parandaluar diabetin. [26] X Burimi i hulumtimit
Trajtimi i Diabeteve në Schnauzers Miniature
Krijoni një orar ushtrimesh. Qentë me diabet duhet të kenë një rutinë të rregullt ushtrimesh. Kjo ndihmon për të rregulluar nivelin e glukozës në gjak. Ejani me një orar të rregullt ushtrimesh për qenin tuaj, ku ai ushtron përafërsisht në të njëjtën kohë çdo ditë për të njëjtën kohë. Kjo ndihmon në rregullimin e niveleve të energjisë, të cilat mund të ndihmojnë në stabilizimin e niveleve të glukozës. [27]
 • Ushtrimi nuk ka pse të jetë i hollësishëm. Një orar i rregullt i ecjes mund të funksionojë për qenin tuaj.
Trajtimi i Diabeteve në Schnauzers Miniature
Administroni injeksione të insulinës. Qeni ndoshta do të ketë nevojë për injeksione të insulinës në mënyrë që të zvogëlojë nivelin e sheqerit në gjak. Këto janë lehtësisht për tu dhënë dhe veterineri juaj do t'ju trajnojë se si t'i jepni injeksionet pa dhimbje, kështu që ju keni besim t'i jepni në shtëpi. [28]
Cili është niveli normal i glukozës në gjak?
80-120 mg / dl është normale, por mund të rritet në 250-300 mg / dl për shkak të një vakt të madh. Nëse qeni ka diabet niveli i glukozës në gjak do të rritet në 400 mg / d.
pfebaptist.org © 2020