Si të kujdeseni për një Rat Pet

Minjtë janë quajtur "qen me mirëmbajtje të ulët" për shkak të përzierjes tërheqëse të inteligjencës dhe besnikërisë. Ndërsa asnjë kafshë me të vërtetë nuk mund të konsiderohet "mirëmbajtje e ulët", minjtë janë sigurisht shumë më të lehtë për t'u kujdesur. Një mish i mirë-socializuar, i lumtur bën për një kafshë miqësore, të ëmbël, kureshtare, inteligjente dhe ndërvepruese. Këto krijesa argëtuese i bëjnë kafshët shtëpiake të shkëlqyera, por nëse po mendoni të merrni një miu të përkëdhelur, bëni më parë detyrat e shtëpisë. Kujdesi si duhet për çdo kafshë shtëpiake, pavarësisht nga madhësia e tij, është e rëndësishme.

Vendosja për të mbajtur minjtë

Vendosja për të mbajtur minjtë
Konsideroni angazhimin. Minjtë jetojnë rreth 2-3 vjet ose më shumë, kështu që shikoni përpara dhe sigurohuni që mund të kujdeseni për kafshët shtëpiake gjatë kësaj gjatësi kohore. [1]
 • Mendoni për kohën dhe angazhimin që duhet për të kujdesur një kafshë tjetër të gjallë. Kjo nënkupton mbajtjen e kafazit të pastër, ushqyerjen dhe trajtimin e rregullt, dhe nëse manar sëmuret, duke e marrë atë në veteriner.
 • Mos harroni se do të duhet të gjeni dikë që të kujdeset për minjtë tuaj kur shkoni me pushime ose jashtë qytetit. Shumë pronarë të mijeve mund të dëshmojnë se është vërtet e vështirë të gjesh dikë mjaftueshëm të qetë për t'u kujdesur dhe për të trajtuar minjtë (shumë njerëz mund të jenë të shkathët), kështu që përpiquni, nëse mundeni, të rreshtoni të paktën 3 ose 4 kandidatë të mundshëm që janë të gatshëm të shikoni minjtë tuaj nëse keni nevojë të largoheni nga qyteti. Dyqanet e kafshëve shtëpiake ndonjëherë ofrojnë kujdesin për kafshët shtëpiake.
Vendosja për të mbajtur minjtë
Mendoni për kafshët tuaja të tjera. Nëse tashmë posedoni kafshë shtëpiake të tjera, veçanërisht mace, atëherë mendoni nëse apo jo kafshët shtëpiake për të cilat tashmë kujdeseni do të jenë në gjendje të jetojnë në mënyrë harmonike me minjtë. Hulumtimet se si të prezantoni një kafshë të re, ose ta mbani kafazin në një raft të lartë ose në një dhomë të mbyllur kafshët e tjera nuk mund të hyjnë brenda. Ka shumë të ngjarë që ideja më e mirë për të mbajtur minjtë tuaj dhe kafshët e tjera të ndara.
 • Macet mund të jenë një problem i veçantë. Ata prenë brejtësit, duke përfshirë minjtë, dhe kështu ju mund të përfundoni pa dashje duke përlotur macet dhe duke tmerruar ose rrezikuar minjtë. [2] X Burimi i Kërkimit Udhëzuesi i Kujdesit për Rat Annette Rand. Platforma e Pavarur e Botimeve Createspace.
Vendosja për të mbajtur minjtë
Kaloni ca kohë me minjtë. Para se të vendosni të blini minjtë, vizitoni dikë që tashmë ka një të tillë. Ka karakteristika të kësaj kafshe që disa njerëz i shohin të pakëndshme, kështu që është një ide e mirë të siguroheni që në të vërtetë do të kënaqeni duke u kujdesur për to para se të merrni ndonjë. Ekzistojnë shumë ndryshime të minjve, duke përfshirë më pak bisht, më pak lesh dhe miniaturë.
 • Minjtë e kafshëve shtëpiake që mbahen në kushte të pastra nuk kanë erë të fortë, por ato kanë një erë të lehtë që jo të gjithë e pëlqejnë. Para se të merrni miu tuaj të përkëdhelur, sigurohuni që të jeni të kënaqur me erën, ose të gjeni një shtrat të mirë për ta përvetësuar atë. Mos harroni, kimikatet e dëmshme dhe rruazat e pishave janë të këqija për minjtë - rrëshirat mund të irritojnë mushkëritë e tyre. [3] X Burimi i Kërkimit Udhëzuesi i Kujdesit për Rat Annette Rand. Platforma e Pavarur e Botimeve Createspace.
 • Në mënyrë të ngjashme, disa njerëz e gjejnë veprimin e rrëmbyeshëm të një miu që nuk është dakord. Kthetrat e vogla mund të gudulisin! Bishtat e Rattie mund të jenë pak më të çuditshme në fillim. Mundohuni të trajtoni një miu për t'u siguruar që jeni të kënaqur me mënyrat dhe anatominë e kafshës.
 • Sigurohuni që të keni një kafaz të mirë që është mjaft i madh, i ajrosur dhe i sigurt. Kafazat me tela preferohen nga akuariumet, pasi ato lejojnë rrjedhjen më të mirë të ajrit. Mos merrni akuariume ose minjtë tuaj do të marrin infeksione të frymëmarrjes dhe ka shumë të ngjarë të vdesin. Sigurohuni që dyshemeja të mos jetë tela ose miu juaj mund të jetë i dobët. Nëse përdorni tela, zgjidhni një kafaz me hapësirë ​​bar midis 1/2 inç dhe 3/4 inç. [4] X Burimi i Kërkimit Udhëzuesi i Kujdesit për Rat Annette Rand. Platforma e Pavarur e Botimeve Createspace.
Vendosja për të mbajtur minjtë
Konsideroni rrezikun e kancerit. Fatkeqësisht, kanceri është një problem i zakonshëm tek minjtë e kafshëve shtëpiake, dhe me fat të keq mund të shkurtojë jetën e tyre. Edhe pse jo çdo miu zhvillon tumore, është diçka për të qenë e vetëdijshme si një mbajtës i ardhshëm i mijeve. Issuesështje të tjera mund të shfaqen, përfshirë marimangat dhe infeksionin e frymëmarrjes. [5]
 • Pyete veten nëse mund të përballoni koston e operacionit nëse miu juaj zhvillon një pjesë të madhe që ka nevojë për heqje. Nëse përgjigjja është jo, atëherë a jeni të gatshëm të gjallëroni një kafshë të dashur në një moshë relativisht të re, në mënyrë që të parandaloni vuajtjet? Nëse kjo nuk është diçka që mund të trajtoni, minjtë mund të mos jenë manar i duhur për ju. Gjëja më e rëndësishme është përgjegjësia.
Vendosja për të mbajtur minjtë
Zgjidhni numrin e duhur të minjve. Minjtë janë krijesa shoqërore që gëzojnë shoqërinë e njëri-tjetrit dhe jetojnë në koloni të egra. Highlyshtë shumë, "shumë" e rekomanduar që të blini më shumë se një, dhe është më mirë nëse i blini ato në të njëjtën kohë. [6]
 • Një miu ka nevojë për një ndërveprim pothuajse të vazhdueshëm për të parandaluar mërzitjen, kështu që është më mirë të merrni dy ose më shumë minj. Pavarësisht se sa kohë kaloni me ta ata do të jenë akoma të vetmuar, kështu që merrni edhe një tjetër nëse mundeni. Minjtë tuaj do t'ju falënderojnë. [7] X Burimi i hulumtimit Rat. Weisbroth, Franklin dhe Suckow. Shtypi Akademik. Botimi i 2-të.
 • Alternativa më e mirë është të adoptoni më shumë se një miell, në mënyrë që ata të mund ta mbajnë secilën kompani tjetër. Nëse vendosni për më shumë se një minj, këshillohet që të merrni minjtë tuaj nga i njëjti vend në të njëjtën kohë për të zvogëluar problemet me karantinimin ose prezantimin e tyre. Prezantimet e miu mund të jenë të vështira, veçanërisht me minjtë mashkullorë territorë, të paprekur.
 • Mbani në mend se dy minjtë nuk janë aspak më shumë punë se një. Në fakt, do të zbuloni se është më e lehtë të kujdeseni për dy ose tre minj sepse të gjithë do të jenë më të lumtur me njëri-tjetrin për të luajtur me të. Dallimet në sasitë e ushqimit dhe shtratit që ju duhet të përdorni janë margjinale dhe vështirë se janë të dukshme. E vetmja sfidë e vërtetë në marrjen e më shumë se një miu është përpjekja për t'i përshtatur të gjithë mbi supet tuaja kur ecni rreth tyre!
 • Po kështu, nëse vendosni për minj të shumtë, merrni kafshë të të njëjtit seks, ose mund të gjeni se keni krijuar një koloni edukate. Plehurimi i minjve nuk këshillohet nëse nuk jeni prodhues dhe nuk e dini saktësisht se çfarë jeni duke bërë - ka kaq shumë minj pa shtëpi sa është shumë më mirë të mos edukoheni. Adoptimi është i preferuar për shumimin. [8] X Burimi i hulumtimit Rat. Weisbroth, Franklin dhe Suckow. Shtypi Akademik. Botimi i 2-të.
 • Disa nga veterinerët do të minutat neuter, kështu që nëse papritur zbuloni se keni një mashkull dhe femër, mund të bisedoni me veterinerin tuaj për mundësinë e të pasurit një mashkull të neutralizuar. Sidoqoftë, mbani në mend se minjtë zakonisht nuk dëmtohen, sepse anestezia është veçanërisht e rrezikshme për ta.
Vendosja për të mbajtur minjtë
Përvetësoni minjtë tuaj. Kur është e mundur, birësimi është më i miri, pasi ka kaq shumë minj atje ku kanë nevojë për shtëpi. Minjtë fitohen më së miri nga një krijues ose shpëtimtar. Ata kanë një njohuri më intime për minjtë në kujdesin e tyre dhe mund t'ju ndihmojnë të gjeni kafshën ose kafshët e duhura për ju. Shtë më mirë t’i blini ato nga një krijues i besuar ose shpëtues pasi minjtë e dyqaneve të kafshëve shtëpiake ndonjëherë mund të kenë më shumë çështje shëndetësore, duke e bërë atë më të shtrenjtë në planin afatgjatë.
 • Gjithmonë hulumtoni plotësisht çdo shpëtimtar / mbarështues para se të zgjidhni manar tuaj, për t'u siguruar që ata i mbajnë kafshët e tyre në kushte humane dhe të shëndetshme.
 • Minjtë e dyqaneve të kafshëve shtëpiake zakonisht janë nga "mullinj" dhe pak kujdes merret për shëndetin e tyre. Nëse vendosni të blini nga një dyqan i përkëdhelur, shmangni minjtë me problemet e mëposhtme: rrjedhje të kuqe përreth syve dhe hundës, frymëmarrje të zhurmshme, plagë të hapura, letargji, sy me re, pallto të shurdhër ose feces të rrjedhshëm. [9] X Burimi i hulumtimit Rat. Weisbroth, Franklin dhe Suckow. Shtypi Akademik. Botimi i 2-të.
 • Minjtë meshkuj dhe femra mund të jenë të përzier në kafazet e dyqaneve të kafshëve shtëpiake, një nga arsyet e shumta që nuk duhet të adoptoni nga një dyqan manar zinxhir. Edhe nëse blini vetëm një ose dy minj fillimisht, disa javë në rrugë mund të gjeni se keni më shumë minj se sa keni pazar, nëse njëra prej tyre është femër, prandaj sigurohuni që është gjinia e preferuar që dëshironi. Shtë në rregull të vendosni të mos zotëroni një miu!

Krijimi i një shtëpie të mirë për minjtë

Krijimi i një shtëpie të mirë për minjtë
Bleni kafazin e duhur. Bleni një kafaz të madh me dysheme të ngurta, nivele dhe rampa. Dyshemeja me tela, nëse nuk pastrohet siç duhet, mund të shkaktojë këmbë gunga. Nëse nuk jeni me përvojë të ndërgjegjshëm me tela me tela, hiqni kafazet me rafte teli. 2 minjtë kanë nevojë për një kafaz që mat të paktën 18 x 28 x 31. Minjtë nuk mund të të vendosen në tanke për shkak të ngritjes së amoniakut.
 • Për çdo miu, duhet të ketë minimumi dy këmbë katrore, por dy metra e gjysmë katror ose më shumë është më mirë. [10] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Hapësira e shiritit duhet të jetë jo më shumë se 3/4 e një inç për një miu të rritur të plotë, dhe jo më shumë se 1/2 inç për foshnjat. Nëse hapësirat midis hekurave janë më të mëdha se kaq, tela e pulës mund të përdoret për të mbyllur boshllëqet. Vetë baret duhet të jenë të veshura me pluhur për të shmangur gërryerjen e urinës së miut. Minjtë janë kërcyes dhe alpinistë të shkëlqyeshëm dhe duhet të jenë në gjendje të ekzekutojnë akrobatikën e tyre në kafazin e tyre pa fluturuar nëpër hekurat. [11] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Një alternative është një shtëpi perspex ose plastike, siç është kafazi Rotastak. Këto zakonisht kanë një bazë me ngjyrë (e cila ndihmon miu të ndjehet më i sigurt) dhe mure të pastra në mënyrë që të shihni kafshët tuaja shtëpiake. Ato janë dizajnuar që të ndërlidhen me njësitë e tjera në mënyrë që të ndërtoni një qytet kompleks dhe interesant të miellit për kafshët tuaja shtëpiake. Minjtë gjithashtu mund të kufizohen në njërën zonë ndërsa pastroni shtojcat e tjera. Pastrimi i perspex ose plastikës është i lehtë për shkak të sipërfaqeve të sheshta (në vend se të gjitha nooks dhe gypa në tela pulash ose shufra metalike).
Krijimi i një shtëpie të mirë për minjtë
Shtoni enët me ushqim dhe ujë. Vendosni një zonë që minjtë tuaj të hanë dhe të pinë, duke siguruar ose lojë me birila të veçantë për ushqim dhe ujë ose një shishe gocë. Gjithmonë siguroni më shumë se një burim ushqimi dhe ujë për minjtë e shumtë për të parandaluar ruajtjen e burimeve.
 • Shishet e shurupit janë një mundësi e shkëlqyeshme sepse uji mbahet i pastër në shishe dhe gllënjka është e bashkangjitur në kafaz, duke mos lejuar që të trokitet nga minjtë lozonjarë. Xhami funksionon më mirë pasi minjtë nuk mund të përtypen përmes tij.
Krijimi i një shtëpie të mirë për minjtë
Shtoni shtratin e duhur. Fundi i kafazit duhet të jetë i veshur me një material të butë, absorbues.
 • Përdorni shtratin e rruajtjes së drurit që gjendet në një dyqan manar për shtratin e kafazit tuaj. Sigurohuni që nuk jeni duke përdorur rroje pishash ose kedri, sepse tymi nga rruazat e përzier me urinën e mijeve mund të jetë fatale për kafshët shtëpiake. Pisha dhe kedri janë me pluhur dhe përmbajnë vajra që mund të shkaktojnë acarim të frymëmarrjes dhe vështirësi në frymëmarrje. Materialet e tilla për shtratin duhet të shmangen. Qethja ose peshqirët janë në rregull, veçanërisht për mbulimin e platformave me tela, megjithatë ju duhet t’i lani ato dy ose më shumë herë në javë, varësisht nga sa minjtë keni. Ju gjithashtu mund të blini rroje prej letre, por është e shtrenjtë dhe erë. Gazeta është një mundësi e mirë dhe shumë e mirë për mjedisin, por boja mund të njollos minjtë me ngjyra të lehta. Hay është pluhur dhe erë vërtet i keq kur përzihet edhe me urinë. [12] X Burimi i kërkimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Një tjetër mundësi e mirë është Carefresh, një shtresë e rikuperuar e celulozës e disponueshme në shumë dyqane të kafshëve shtëpiake, ose shtratin e gazetave të ricikluara si Lajmet e djeshme. Mos përdorni copëzën tuaj të letrës dhe thjesht copëtoni letrën tuaj, megjithatë - disa nga bojërat mund të shkaktojnë sëmundje te minjtë. [13] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell. [14] X Burimi i kërkimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
Krijimi i një shtëpie të mirë për minjtë
Siguroni një fole. Behaviorshtë sjellje e natyrshme që një miu të dëshirojë të fshihet në kohë të prekshme, siç është kur është në gjumë. Për këtë qëllim siguroni një zonë fole ose gjumi për kafshët shtëpiake. [15]
 • Ju ose mund të blini shtëpitë tipike plastike që gjenden zakonisht në dyqanet e kafshëve shtëpiake, ose mund të merrni topa prej xunkthi që kanë një vrimë hyrëse. Këta më ngushtë imitojnë atë që një miu do të zgjidhte në natyrë.
Krijimi i një shtëpie të mirë për minjtë
Konsideroni një tualet miu. Ashtu si qentë, minjtë nuk u pëlqen të lagin lagjet e tyre të gjumit dhe të ngrënit, dhe ju mund ta përdorni këtë në avantazhin tuaj duke siguruar një tualet miu. [16]
 • Tualetet e minjve janë kuti të vogla plastike me një vrimë hyrëse, ose kuti të hapura qoshe. Ju mund të vendosni rroje, gazetë ose Carefresh një inç të trashë në fundin e tualetit të miut.
 • Vendoseni tualetin në cep të kundërt me fole dhe enët me ushqim. Shumica e minjve shpejt përpunojnë se çfarë është kutia dhe janë të kënaqur që kanë një vend për të shkuar dhe për të mbajtur të pastër pjesën tjetër të akomodimeve të tyre. Për rezultate më të mira, prisni dhe shikoni nëse minjtë tuaj zgjedhin një cep të kafazit për të 'shkuar', përpara se të vendosni kutinë e mbeturinave. Sidoqoftë, jo të gjithë minjtë janë mjaft të pastër, kështu që vetëm vendosja e tij mund të funksionojë gjithashtu. [17] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • WC tualet gjithashtu e bëjnë më të lehtë pastrimin e kafazeve të tyre, sepse çdo dy ditë ju thjesht mund ta zbrazni tualetin, dezinfektojeni atë me një dezinfektues llak që nuk është toksik për kafshët shtëpiake të vogla (uthulla funksionon mirë), dhe rimbushni atë me pjellë miu.
Krijimi i një shtëpie të mirë për minjtë
Bleni lodra për minjtë tuaj. Plotësoni kafazin tuaj me lodra, çekiçë dhe vende për t'u fshehur.
 • Minjtë duan të jenë të zënë dhe do të luajnë me lodra ndërsa jeni larg. [18] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Rrotullat e letrës së tualetit, lodrat e vogla të mbushura me mace, topa ping-pongu, hammocks ... minjtë duan të luajnë, dhe gjithçka do të mjaftojë për t'i argëtuar ato. Gjeni pak xhingla (jo shumë pak, ose minjtë tuaj mund të gëlltisin ose të lodhen mbi ta) përreth shtëpisë për të dekoruar dhe bërë kafazin e tyre të duket si një shtëpi.
 • Mos i vendosni gjëra të tilla si fije ose këpucë për lodra - ata mund të mbytin minjtë tuaj. Përdorni sens të përbashkët kur zgjidhni lodra dhe sigurohuni që minjtë tuaj do të jenë të sigurt me sendin në kafaz.

Mbajtja e shëndetshme e minjve

Mbajtja e shëndetshme e minjve
Mbani minjtë tuaj të ushqyer dhe të hidratuar. Kontrolloni ushqimin dhe ujin e tyre të paktën dy herë në ditë. Pjatat lehtësisht trokiten ose shtrojat e shtrënguara në ujë, kështu që ju duhet të jeni vigjilentë.
 • Nëse përdorni një shishe gllënjkore, ju ende duhet të rifreskoni ujin çdo ditë dhe mos harroni të dezinfektoni grykën e gllënjkës të paktën dy herë në javë. [19] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Ofroni miellin tuaj rreth 12 mililitra (rreth dy lugë çaji grumbullimi) në ditë të një ushqimi të përbërë me brejtës siç janë Oxbow Regal Rat, Mazuri, ose Harlan Teklab blloqe të cilat mund të blihen me shumicë në internet. Këto janë superiore ndaj dietave të përzierjes së farës sepse përbërësit janë të përbërë së bashku dhe miu nuk mund të hajë në mënyrë selektive pjesët e shijshme (dhe shpesh më pak të shëndetshme) dhe të lërë copat e zbrazëta në tas. [20] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Plotësoni dietën e tyre të përbërë me ushqime të freskëta si pemë dhe perime të freskëta. Minjtë kanë nevoja shumë të ngjashme dietike te njerëzit, dhe ata mund të hanë pothuajse gjithçka. Gjeni një listë të ushqimeve që minjtë nuk mund të hanë dhe gjithçka tjetër ka të ngjarë të jetë mirë. Minjtë madje mund të kenë çokollatë! Dhënia e minjve tuaj një copë frutash apo edhe vetëm disa tryeza të mbetura një ose dy herë në ditë është perfekte për t'i mbajtur ata të lumtur dhe të shëndetshëm. [21] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Jini të vetëdijshëm që minjtë kanë një dhëmb të ëmbël dhe gjithashtu janë veçanërisht të dhënë pas djathit. Sidoqoftë, ëmbëlsirat mund të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve dhe ushqimet yndyrore do të bëjnë që një miu të fitojë peshë dhe të bëhet i trashë, kështu që ato shmangen më së miri. [22] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
Mbajtja e shëndetshme e minjve
Mbaj kafazin të pastër. "Kontrollet" ditore ndihmojnë në ruajtjen e një kafazi të pastër, dhe një pastrim i plotë javor do të sigurojë minj të shëndetshëm.
 • Për pastrimin në vend të shtratit, blini një lugë të vogël plastike ose metalike, të ngjashme me ato të shitura për pastrimin e tabakave për mbeturinat e maceve. Përdoreni këtë për të pastruar shtratin e ndotur dhe shpërndarë në një qese plastike të mbyllur. Hiqni shtratin që është i lagësht, i njollosur ose erë.
 • Të paktën një herë në javë, bëni një pastrim total të thellë. Vendoseni miu në një kuti të veçantë ose zonë të sigurt për ta mbajtur atë larg produkteve të pastrimit. Plotësisht zbrazni kafazin dhe hidhni shtratin e vjetër. Lani gjithçka tjetër në ujë me uthull sapun, pije tërësisht dhe thajeni. Shtë më mirë të mbash një sfungjer, tas dhe peshqir të veçantë posaçërisht për pastrimin e sendeve të miut.
 • Me një leckë të disponueshme fshij mbi të gjitha sipërfaqet e kafazit. Shpëlajeni me ujë dhe thajeni. Tani ju jeni gati për të vënë në shtratin e pastër dhe për të zëvendësuar ndeshjet dhe pajisje.
 • Kimikatet e ashpër si zbardhuesi mund të dëmtojnë sistemin e frymëmarrjes së ndjeshme të një miu nëse thithet, kështu që shmangni përdorimin e pastruesve të tillë në shtëpinë e miut. Produkte dezinfektuese miqësore për kafshët shtëpiake, siç është Nil-Odor, funksionojnë mirë, ose mund të blini dezinfektues që janë të sigurt për kafshët shtëpiake nga një dyqan i kafshëve shtëpiake ose klinika e vet. [23] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
Mbajtja e shëndetshme e minjve
Mbani një temperaturë të shëndetshme. Mos i lini minjtë tuaj të ekspozuar ndaj ndryshimeve ekstreme të temperaturës ose skicave. Minjtë duhet të mbahen midis 65 dhe 75 gradë Fahrenheit.
 • Nëse është një ditë veçanërisht e nxehtë, sigurojini minjtë tuaj me pak ujë të freskët dhe të cekët (rreth gjysmë inç) për të luajtur rreth e rrotull; në një ditë të ftohtë, siguroni shtratin shtesë, në mënyrë që minjtë të rrinë poshtë dhe të qëndrojnë të ngrohtë.
Mbajtja e shëndetshme e minjve
Watch për shenja të sëmundjes. Kujdesi për një miu përfshin kërkimin e vëmendjes veterinare nëse sëmuret. Shenjat për tu kujdesur janë mungesa e oreksit, rritja e etjes, urina e kuqe, fecesi i rrënjosjes, humbja e peshës, frymëmarrja e shpejtë ose e thithur dhe shkarkimi i ngjyrave të ndryshkut nga sytë ose hunda. [24]
 • Kontrolloni miu tuaj një herë në javë për praninë e gungave ose gungave të lëkurës. [25] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Po kështu, sa herë që merreni me miu, shikoni lëkurën e saj dhe sigurohuni që të mos ketë arna të kuqe, të përflakura dhe se nuk po gërvishtet shumë. [26] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
 • Minjtë mund të marrin parazitët e lëkurës nga shtrati i tyre, kështu që të jenë në kërkim të shenjave të acarimit të lëkurës ose gërvishtjes. [27] X Burimi i hulumtimit Mirëqenia e kafshëve të përdorura në kërkime. Hubrecht. Botuesi: Wiley-Blackwell.
Mbajtja e shëndetshme e minjve
Merrni miu tuaj te një veteriner. Nëse dyshoni se miu juaj nuk është i mirë, çojeni atë në veteriner sa më shpejt të jetë e mundur.
 • Shtë më mirë të planifikoni përpara dhe të gjeni një veteriner i cili është mësuar të trajtojë brejtësit para se të merrni minjtë, ose të paktën ndërsa kafshët tuaja të reja janë të shëndetshme.
 • Pyetni dyqanet e kafshëve shtëpiake ose shokët e mijeve të miut për të parë se klinikën e veterinerëve ata rekomandojnë. Ju gjithashtu mund të kërkoni forume në internet që janë të rëndësishme për manar tuaj, dhe të kërkoni rekomandime. Shumica e njerëzve janë të lumtur që ndajnë përvojat e tyre të mira (dhe të këqija) me kujdesin shëndetësor të brejtësve. [28] X Burimi i Kërkimit Udhëzuesi i Kujdesit për Rat Annette Rand. Platforma e Pavarur e Botimeve Createspace.
 • Telefononi klinikën tuaj të zgjedhur veterinare. Pyesni se cili veteriner është më i rehatshëm duke parë kafshët shtëpiake në xhep dhe nëse ata kanë një interes të veçantë për minjtë. [29] X Burimi i Kërkimit Udhëzuesi i Kujdesit për Rat Annette Rand. Platforma e Pavarur e Botimeve Createspace.
 • Një pyetje tjetër e shkëlqyeshme për të bërë është nëse veteriner mban vetë brejtësit. Nuk ka asgjë si të zotërosh një kafshë shtëpiake për të ndihmuar në kuptimin e shqetësimeve të një pronari tjetër.

Mbajtja e minjve të lumtur

Mbajtja e minjve të lumtur
Sigurohuni që minjtë tuaj të kenë dukshmëri të mirë. Mbani kafazin e miu në një zonë ku shpesh jeni prezent dhe minjtë mund të shikojnë se çfarë po ndodh përreth tyre. Kjo do të parandalojë ndjenjat e izolimit.
Mbajtja e minjve të lumtur
Kaloni kohë me minjtë tuaj. Sa më shumë vëmendje të jepni, aq më i lidhur, aktiv, i shëndetshëm dhe miqësor do të jetë miu juaj. Një miut i vetëm është një miut i vetmuar, dhe kjo mund të shkaktojë çështje të sjelljes. Nëse miu juaj nuk është agresiv, ata më së miri nuk lihen vetëm. Edhe nëse janë agresivë, dashuria dhe vëmendja e durimtarëve mund t'i sjellin ata rreth e rrotull.
 • Trajtoni minjtë çdo ditë, mundësisht dy deri në tre herë në ditë për dhjetë minuta ose më shumë.
 • Minjtë pëlqejnë të mësojnë dhe zgjidhin probleme, kështu që konsideroni të vendosni kurse të vogla pengesash që përmbajnë trajta të fshehura në mënyrë që të stimulojnë mendërisht minjtë tuaj.
Mbajtja e minjve të lumtur
Mësojuni atyre mashtrime. Mësoni truket duke filluar ngadalë, duke shpërblyer dhe forcuar me trajton dhe lavdërime nëse bëhen si duhet.
 • Minjtë janë shumë inteligjentë dhe mund të mësojnë shumë mashtrime, të tilla si të kërcejnë nëpër një shuplakë, të rrotullohen në një rreth, të ngrihen në këmbë dhe madje të japin një shtrëngim duarsh, të gjitha në komandën e folur.
 • Mos e ndëshkoni miun tuaj për dështim. Minjtë nuk i kuptojnë ndëshkimet negative dhe vetëm do të ngatërrojnë minjtë. Në vend të kësaj, jepuni atyre një trajtim kur ata e bëjnë atë të drejtë.
 • Nëse miu juaj kafshon, mos i jepni një çezmë të fortë dhe një "jo". Në vend të kësaj, kruajeni si një miu do dhe tërhiqeni. Përfundimisht miu juaj do të kuptojë.
 • Mos harroni se secili miu ka personalitetin e tij ose të saj, që do të thotë se një miut mund të mësojë ndryshe nga të tjerët. Do metodë specifike e mësimdhënies mund të funksionojë për një rat, por mund jo për një tjetër.
 • Theelësi për trajnim të suksesshëm është të jesh këmbëngulës dhe të kesh shumë seanca trajnimi të shkurtra të mbushura me trajton.
Mbajtja e minjve të lumtur
I nxirr jashtë. Minjtë gëzojnë një ndryshim të peizazhit dhe një shans për të shtrirë këmbët dhe për të eksploruar. Minjtë duhet të nxirren të paktën një orë në ditë. Ju mund t'i lejoni ata të bredhin përreth mbi shpatullën tuaj ose diku në shtëpinë tuaj, ku nuk do të jetë problem.
 • Nëse i merrni minjtë tuaj jashtë, një parzmore është një ide e mirë në mënyrë që të keni një kontroll nëse miu bëhet i frikësuar.
 • Ka shumë faqe interneti, forume dhe bashkësi të tjera në internet për t'u bashkuar me dashamirës të tjerë të mijeve, nëse dëshironi të bisedoni me njerëz me mendje të njëjtë dhe të ndani.
Cili është një trajtim i mirë për t'u përdorur për trajnim? Unë dua t'i mësoj minjtë e mi që të vijnë kur të thirren dhe të ulem në dorën ose shpatullën time. Sa herë që u jap atyre një copë çipi ose një trajtese, ata tërhiqen.
Minjtë janë individë, dhe minjtë e ndryshëm preferojnë trajtime të ndryshme. Provoni dhe ngjituni me ushqime të shëndetshme të cilat përfshijnë fruta dhe perime me shije. Shumë minj do të shkojnë në shishe për bizele, ose ushqime që do t’i gjeni të shijshme, si kubikë të vegjël mango, mollë, dardhë, kivi, pjepër, apo banane. Për të filluar stërvitjen e miut tuaj, konsideroni të përdorni një klikues. Hapi i parë është marrja e miut për të lidhur zhurmën e klikimit në marrjen e një trajtimi, atëherë ju shënoni sjelljen që dëshironi duke shtypur klikuesin.
A është e mundur që një kafshim miu të bëjë që ju të rrjedhni gjak? A lëndojnë kafshimet e miut? Nëse jeni kafshuar, si duhet ta trajtoni plagën e kafshimit?
Minjtë janë përgjithësisht të paqtë dhe preferojnë të ikin në vend se të sulmojnë, por ato mund të kafshojnë nëse janë me qoshe ose të frikësuar. Në të vërtetë, incizuesit e mprehtë të ngjashëm me daltë në pjesën e përparme të gojës së një miu mund të shkaktojnë një kafshim jashtëzakonisht të dhimbshëm. Minjtë mund të mbajnë sëmundje, kështu që ju duhet që menjëherë të lani plagën e kafshimit me ujë të bollshëm me sapun dhe më pas ta dezinfektoni atë me antiseptik. Nëse ju kafshuan në një gisht, hiqni të gjitha unazat në rast se më vonë bymehet. Merrni një tetanoz qëllohet nëse nuk jeni të azhurnuar. Monitoroni nga afër shenjat e infeksionit siç janë nxehtësia ose shkarkimi.
Sa kohë jetojnë minjtë?
Minjtë tanë të kafshëve shtëpiake jetojnë më gjatë se minjtë e egër, sepse ato mbrohen, ushqehen rregullisht dhe kujdesen. Ndërsa një miu i egër mund të jetojë vetëm për një vit, një miu i përkëdhelur mund të jetojë i moshës dy ose tre vjeç.
Shmangia e dyqaneve të kafshëve shtëpiake, ku është vendi më i mirë për të blerë një miu?
Konsideroni një strehë shpëtimi; shumë marrin specie të ndryshme nga macet dhe qentë. Kafshët e tyre zakonisht kontrollohen nga vetja për t'u siguruar që janë të shëndetshëm, dhe gjithashtu kanë nevojë shumë të madhe për një shtëpi përgjithmonë. Përndryshe, shkoni te një mbarështues i minjve të zbukuruar, i cili ka njohuri për kafshët e tyre dhe i etur që ata të shkojnë në shtëpi të mira.
Kur është një moshë e re mjaft e vjetër për të shkuar në një shtëpi të re?
Ju mund të sillni në shtëpi një miu të përkëdhelur kur është 4-5 javë. Nëse po blini një miu, shikoni për kafshë që kanë qenë pjesë e jetës familjare në shtëpinë ku kanë lindur dhe gjithashtu janë mirë të shoqëruar. Kjo do t’ju ​​largojë në një fillim të shkëlqyeshëm sepse ato duhet të jenë miqësore dhe të mësuar me njerëzit. Konsideroni të merrni një palë minj të të njëjtit seks, pasi ato janë të shoqëruara për njëri-tjetrin.
A është absolutisht e domosdoshme të lidhësh një minj femër?
Minutat femra neuterike bëhen rrallë për shkak të rreziqeve që lidhen me anestezionin për kirurgji abdominale në brejtës të vegjël.
Shoku im më ngacmon sepse i dua minjtë e mi. Ai thotë se nuk do të jetë shoku im nëse nuk i shes, por i dua kafshët e mia. Cfare duhet te bej?
Hidh mikun tënd. Whatfarë lloj shoku e urren atë që jeni të lumtur? Nëse dikush e bën këtë, ata nuk ia vlen.
Kur e lë miun tim të dalë jashtë dhe rreth meje, a duhet të shqetësohem për atë duke ikur?
Rat, nëse është e re, është veçanërisht e prirur të ik. Për t'ju ndihmuar me këtë ju mund ta mësoni emrin e saj dhe ta mësoni atë të vijë kur thirret. Ju gjithashtu mund të blini një parzmore minj, por femrat mund të heqin krahët lehtë dhe të rrëshqasin nga këto. Filloni duke e marrë së pari miellin tuaj në oborr rreth familjes, për ta mësuar atë me njerëzit dhe për të pasur shumë duar të gatshme për të ndjekur me kujdes miellin tuaj nëse duhet të rrufejë.
Si i jepni një vaskë një miu të përkëdhelur?
Minjtë zakonisht nuk kanë nevojë të lahen nëse nuk hyjnë në diçka të keqe për ta. Nëse do të lani miun tuaj, atëherë mos hidhni miellin tuaj në ujë. Në vend të kësaj, ngadalë prezantojeni miellin tuaj në ujë. Shihni Si të Lani Kafshën tuaj për detaje të sakta.
Sa dhe sa shpesh duhet ta ushqej miun?
Ju duhet të ushqeni miun tuaj manar një lugë gjelle frutash dhe perimesh në ditë, dhe blloqe laboratori (duket si topth, por më i madh) një herë në ditë. Unë rekomandoj një tas të vogël ngrënie që NUK është plastik. Ju duhet të ushqeni minj kafshë gjatë natës, sepse ato janë të natës dhe kjo është kur ata janë më aktivë. Pra, në total, ju duhet të ushqeni 5 gramë ushqim tek një miu, ose 0,176 ounces.
Një metodë e mirë për pastrimin e kafazeve për të hequr erën është përdorimi i një shishe me uthull të bardhë dhe një shishe me peroksid. Së pari spërkatni uthullin në kafaz, pastaj peroksidin dhe pastrojeni me një peshqir letre. Kjo do të largojë erën dhe do të dezinfektojë kafazin lirë.
Jepini miut tuaj diçka për tu përtypur, siç është një rrotull letre higjienike. Ata pëlqejnë të përdorin pjesët e përtypura në folenë e tyre.
Trajnimi i një miu për të dalë në komandë është i lehtë dhe i dobishëm. Ato mund të stërviten me forcim pozitiv me shpërblime ushqimore. Kjo mund të përdoret për të gjetur minjtë që mungojnë dhe është diçka që një pronar duhet të marrë kohën për të bërë.
Një miu i lumtur dhe i kënaqur do të "fryjë" duke i copëtuar dhëmbët së bashku. Ndonjëherë sytë e tyre largohen pak kur e bëjnë këtë, por mos u shqetëso! Kjo është njësoj si një mace pastruese.
Minjtë femra kanë tendencë të jenë më aktivë. Nëse dëshironi që miu juaj të ulet në prehër për seanca petting, merrni një mashkull.
Minjtë pëlqen të fshihen, kështu që një kuti e vogël lejon miun tuaj një vend për të fjetur dhe fshehur.
Dhëmbët e një miu rriten vazhdimisht, kështu që merrni një bllok pa njolla druri ose send tjetër si ato që të përtypen. Kjo parandalon që dhëmbët të rriten në çatinë e gojës së tyre.
Nëse dëshironi që miu juaj të flejë natën dhe të luajë gjatë ditës, vendosni atë që ata flenë ose brenda kafazit të tyre vetëm natën para se të shkoni vetë në shtrat. Sigurohuni që miu juaj nuk bëhet i pakëndshëm dhe nëse ai / ajo ka filluar të acarohet, vendoseni përsëri shtratin e tij në kafaz.
Duke luajtur me të do ta marrë atë më aktiv.
Minjtë e meshkujve kanë tendencë të jenë më të nuhatshëm.
Asnjëherë mos merrni një miu deri në bishtin e tij.
Sigurohuni që miu juaj ka shumë hapësirë. Madhësia minimale e rekomanduar e kafazit nga SPCA është 2'x2'x2 '.
Nëse nuk i jepni minjve tuaj të paktën një orë lojë çdo ditë, miu do t'ju pëlqejë dhe do të sëmuret lehtë. Sigurohuni që i jepni kursime të artikujve për të luajtur me qëllim që të mos lëndohet dhe të luani me të bukur.
Minjtë femra janë shumë të dashur dhe inteligjentë kur japin dashuri për pronarët e tyre.
Provoni t’i jepni minjve tuaj corks verë. Ata duan të copëtojnë dhe përtypin ato!
Vaj rrotën, nëse është metal; kjo do ta bëjë të qetë kur miu juaj po bën një rrotullim!
Asnjëherë mos e mbani miun tuaj në një rezervuar! Edhe me një kapak rrjetë ekrani ose pa kapak fare, ekziston një amoniak i lartë që mund të jetë i dëmshëm për minjtë tuaj.
Nëse keni një kafaz me tela, vendosni disa gëzof ose gazetë mbi karton, mbi secilën prej niveleve. Kjo do të parandalojë miqtë tuaj të vegjël të marrin këmbë të përplasura.
Për t'u lidhur me minjtë tuaj kur i merrni ato së pari, mund të uleni është vaskë tuaj dhe t'i lini të luajnë atje me ju, që do të argëtohen dhe ju mund të lexoni ose bëni detyra shtëpie.
Një akuarium i madh do të funksionojë nëse keni një krye të ekranit. Ata bëjnë maja që kanë një vrimë të prerë, ku mund të bien shishet e ujit të tipit lepuri xhami. Përdorni një shishe me ujë qelqi dhe jo atë plastik, sepse ata do ta përtypin atë. Merr miun tuaj të ri dhe trajtojini ato shumë. Ata pëlqejnë të varen nga shpatulla juaj dhe të luajnë lojëra që shkojnë nga dora në dorë ashtu si ju do të mësoni një zog për të rritur ju gjithashtu mund të mësoni hap deri në një miu manar. Minjtë janë ndërveprim i zgjuar dhe i dëshiruar. Ju nuk keni nevojë të mbani dy minj që miu juaj të jetë i lumtur. Nëse jeni të përkushtuar të kaloni shumë kohë me të dhe të merrni vendet e saj me vete, nuk ka nevojë të keni më shumë se një.
Një kuti me madhësi të mesme, siç është ajo për djathë me aromë ose çarje të tjera, është e lirë në dyqan dhe ofron mbulesë të mjaftueshme për minjtë për t'u fshehur, ulur dhe përtypur.
Minjtë gëzojnë shumë trajtime të ndryshme të farave. Si shijen ashtu edhe sfidën e nxjerrjes së saj nga lëvozhga. Mund t’i blini në një miks ose të merrni farat e lulediellit, farat e kungullit, etj individualisht. Ju do të dëshironi të siguroheni që të merrni të pakaltuara dhe t'i ushqeni vetëm ato si trajton.
Nëse merrni një miu albino (të bardhë me sy të kuq) sigurohuni ta mbani larg diellit. Rrezet e forta të diellit janë të dëmshme për albinos dhe mund të dëmtojnë sytë e tyre.
Minjtë mund të jenë shumë të ndrojtur, ose agresivë, kur i sillni për herë të parë në shtëpi (kjo është veçanërisht e vërtetë për minjtë e dyqaneve të përkëdhelur). Jini të durueshëm kur i trajtoni.
Mos ushqeni një miu përmes shufrave të tyre të kafazit. Ushqimi i tyre përmes kafazit mund të bëjë që ata të shoqërojnë gjithçka me jashtë me ushqimin. Ata mund të përpiqen të kafshojnë çdo gjë që ndodh për të larë kafazin, përfshirë njerëzit, veshjet ose kafshët shtëpiake të tjera.
Nëse nuk dëshironi që gratë tuaja të mbeten shtatzënë, mos i mbani meshkujt dhe femrat në të njëjtin kafaz, përveç nëse mashkulli nuk është neutralizuar.
Minjtë janë shumë të zgjuar dhe mund të futen në hapësira që nuk do të mendonit se do të ishin në gjendje. Mbani një sy të afërt me ta kur janë jashtë. Ata gjithashtu pëlqejnë të kërcejnë gjërat.
Asnjëherë mos merrni një miu deri në bishtin e tij edhe nëse keni nevojë ta kapni atë në rast urgjence. Ajo shkakton minjtë dhimbje ekstreme dhe parehati.
Minjtë përtypin gjithçka! Mbani litarët, këpucët, veshmbathjen dhe gjëra të tjera që nuk dëshironi të përtypeni kur nuk janë jashtë kafazit. Dhe larg nga jashtë kafazit.
pfebaptist.org © 2020