Si të shmangni algat në një Akuariumi

Alga është një lloj bimore ujore që ushqehet me rrezet e diellit dhe lëndë ushqyese kimike në mjedisin e tyre. Alga është e padukshme në sasi të vogla, dhe rezervuari juaj pothuajse me siguri ka gjurmë të vogla të algave në të tani. Por, pasi algat të ndërtohen dhe grumbullohen, mund të mbështjellin ujin dhe të mbulojnë gotën. Mund të jetë mjaft zhgënjyese të ndjeheni sikur pastroni vazhdimisht kur duhet të shijoni akuariumin tuaj. Për fat të mirë, nëse jeni të zellshëm për ndryshimin e ujit tuaj dhe mbajtjen e niveleve të ulëta të ulëta, nuk ka gjasa që ju të duhet të merreni me alga në akuariumin tuaj. Zgjidhjet e algave në këtë artikull janë identike për tanket e freskëta dhe të kripës, me përjashtim të llojeve të peshkut, kërmijve dhe karkalecave që mund të blini për të ngrënë algat në rezervuarin tuaj. [1]

Kontrolli i Dritës

Kontrolli i Dritës
Vendoseni rezervuarin tuaj në mënyrë që të mos përballet me asnjë dritare. Vendosja e akuariumit tuaj para dritareve të mëdha rezulton në dritë të padëshiruar që nuk mund ta kontrolloni. Përveç kësaj, drita natyrale ushqen algat. Për të shmangur këtë, vendoseni akuariumin tuaj larg dritareve të mëdha dhe jashtë shtegut të dritës së drejtpërdrejtë. Në mënyrë të ngjashme, mbajeni rezervuarin tuaj jashtë dhomave në shtëpinë tuaj që kanë drita të vërtetë të ndritshme në tavan dhe shpesh lihen për periudha të gjata kohore. [2]
 • Drita indirekte është krejtësisht e mirë dhe në të vërtetë mund të ndihmojë peshkun tuaj të dinë kur është gjatë ditës.
Kontrolli i Dritës
Mbani dritat artificiale në 4-6 orë në ditë për të shmangur ushqyerjen e algave. Meqenëse algat përdorin fotosintezën për t’u rritur, sasia e dritës që merr rezervuari juaj do të ndikojë në gjasat e rritjes së algave në rezervuarin tuaj. Ndërsa ekspozimi i peshkut në dritë është i rëndësishëm, sigurisht që mund të zvogëloni sasinë e dritës që përdorni pa dëmtuar peshkun tuaj. Mbajtja e dritave artificiale për më pak se 6 orë në ditë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të parandaluar rritjen e algave. [3]
 • Ju mund të ndizni dritat për akuariumin tuaj në çdo moment gjatë ditës. Për sa kohë që ju jeni në përputhje, peshqit tuaj do të përshtatin ritmet e tyre rreth e qark në dritën tuaj.
 • Nëse keni bimë të gjalla, sigurohuni që ato të marrin të paktën 10 orë dritë në ditë. Për fat të mirë, bimët e gjalla janë me të vërtetë efikase në luftimin e algave, kështu që nuk keni nevojë të shqetësoheni për nivelet e dritës sa më shumë nëse keni bimë të gjalla.
Kontrolli i Dritës
Zëvendësoni të gjitha dritat e akuariumit pas 1.5 vjetësh për të shmangur përkeqësimin e ndriçimit. Ndriçimi i akuariumit është krijuar posaçërisht për të siguruar bimë dhe peshk me dritë në një seksion të përqendruar të spektrit të dritës. Ndërsa dritat e akuariumit lodhen me kalimin e kohës, drita që lëshojnë mund të zhvendoset në një pjesë të ndryshme të spektrit të dritës dhe të promovojë rritjen e algave. Për ta parandaluar këtë, zëvendësoni ndriçimin e akuariumit çdo 1.5-2 vjet, pavarësisht nëse drita duket se funksionon në mënyrë korrekte apo jo. [4]
 • Kjo është veçanërisht e rëndësishme për llamba fluoreshente, pasi ato kanë tendencë të ndryshojnë në mënyrë dramatike kur vishen.
 • Zëvendësoni çdo dritë që duket më e errët se sa ishin kur i keni instaluar për herë të parë. Llamba të zbehta janë zakonisht një shenjë e një dritë të akuariumit që po vdes.

Monitorimi dhe Pastrimi i Ujit

Monitorimi dhe Pastrimi i Ujit
Kontrolloni filtrin tuaj çdo 1-2 ditë për të siguruar që funksionon siç duhet. Do 1-2 ditë, ngrini kapakun tuaj të rezervuar dhe inspektoni filtrin me kujdes. Kontrolloni kurthin në filtër dhe hiqni çdo pengesë. Kontrolloni rrjedhën e ujit kur është duke u siguruar që të keni një rrjedhë të qëndrueshme të ujit të freskët. Nëse filtri juaj ndonjëherë ndalon së funksionuari, zëvendësoni sa më shpejt që të jetë e mundur për të mos dhënë kohë algash për tu ngritur. [5]
 • Shpëlajeni filtrin tuaj nën një rrjedhë të qëndrueshme të ujit nëse ka mbeturina peshku ose algë në të. Algat zakonisht mund të fshihen plotësisht me një brisk rroje ose tonet e një piruni.
 • Filtrat zakonisht do të bëjnë një punë shumë të mirë për të hequr algat më vete. Nëse ka ndonjë pjesë të rezervuarit që dëshironi të azhurnoni për të parandaluar algat, merrni një filtër të nivelit më të lartë.
Monitorimi dhe Pastrimi i Ujit
Zëvendësoni 25% të ujit çdo 1-2 javë. Zëvendësimi i të gjithë ujit menjëherë, mund të shokojë peshkun dhe bimët, pasi ndryshoni plotësisht mjedisin menjëherë. Sidoqoftë, nëse kurrë zëvendësoni ujin , mbeturinat e peshkut dhe algat mund të ndërtohen mjaft në mënyrë dramatike. Kullojeni 25% të ujit një herë në çdo 1-2 javë dhe zëvendësojeni atë me ujë të ri për të siguruar që sasi të mëdha algash nuk ndërtohen me kalimin e kohës. [6]
 • Përdorni çfarëdo lloj uji që rezervuari juaj zakonisht përdor për të zëvendësuar ujin e vjetër. Shumica e peshqve do të lulëzojnë me ujë mineral të pastruar. Përndryshe, ju mund të përdorni ujë çezme që është kushtëzuar për të hequr klorin.
 • Theshtë më mirë për peshqit nëse nuk ndryshoni ujin menjëherë. Edhe nëse duket më e pastër, shumë peshq do të luftojnë me një mjedis krejt të ri.
Monitorimi dhe Pastrimi i Ujit
Pastroni gotën tuaj të akuariumit çdo javë me një kruese algash për ta mbajtur atë të pastër. Një kruese algash është në thelb një brisk rroje i bashkangjitur me një dorezë të gjatë. Scraping brenda xhami rregullisht është një mënyrë e shkëlqyeshme për të hequr çdo algë që ju nuk mund të shihni dhe për të parandaluar ndërtimin me kalimin e kohës. Bëni këtë të paktën një herë në javë për të siguruar që gota juaj të mbetet e pastër dhe e pastër. [7]
 • Nëse keni një rezervuar akrilik, sigurohuni që të merrni një kruese të krijuar posaçërisht për akrilik.
Monitorimi dhe Pastrimi i Ujit
Përdorni një magnet algash për të pastruar gotën tuaj rregullisht pa u lagur. Një magnet i algave është një jastëk pastrimi me një magnet të rëndë të bashkangjitur me të. Ajo lidhet me një magnet në pjesën e jashtme të rezervuarit e cila ju lejon të pastroni gotën e brendshme pa u lagur. Blini një magnet të algave dhe lëvizni atë rreth xhamit për të zbuluar algat e pastra dhe hiqni shtresat e hollë që mund të mos jenë menjëherë të dukshme me sy të lirë. [8]
 • Nëse keni një rezervuar akrilik, sigurohuni që të merrni një magnet algash që është krijuar posaçërisht për akrilik.
Monitorimi dhe Pastrimi i Ujit
Testoni dhe modifikoni nivelin e nitratit dhe fosfatit të rezervuarit çdo 6-12 muaj. Blini komplete të testimit të nitratit dhe fosfatit për të kontrolluar ujin tuaj çdo 6-12 muaj. Merrni një mostër uji në një tub provë dhe derdhni zgjidhjen e kompletit të provës në tub. Uji do të ndryshojë ngjyrën dhe ju mund ta krahasoni atë me tabelën e ngjyrave që vjen me çantën tuaj. Fosfati nuk duhet të kalojë kurrë 0.03 pjesë për milion (ppm), ndërsa nivelet e nitrateve duhet që zakonisht të qëndrojnë nën 0.07 ppm. [9]
 • Nitrati dhe fosfati janë 2 kimikatet që çojnë drejtpërdrejt në rritjen e algave. Provoni ujin tuaj çdo dy muaj për të siguruar që nivelet janë të sigurta.

Krijimi i një ekosistemi pa algje

Krijimi i një ekosistemi pa algje
Shtoni disa peshq që konsumojnë alga për të rostiçeri në çdo algë që shfaqet. Ka shumë peshq, karkaleca dhe kërmijtë që ushqehen me grimca algash dhe nuk do të shqetësojnë krijesat e tjera në rezervuarin tuaj. Futja e këtyre krijesave në rezervuarin tuaj janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të parandaluar grumbullimin e algave në sasi të mëdha. Merrni 2-10 konsumues të algave bazuar në madhësinë e rezervuarit tuaj dhe lërini të ushqehen me çdo algë që rritet. [10]
 • Një rezervuar prej 20 US gal (76 L) zakonisht kërkon 3-4 hajë alga. Shtoni edhe një ngrënës tjetër të algave 1-2 për çdo gal të SHBA (38 L) në krye të kësaj.
 • Ushqyesi më i njohur i algave është pjesa më e madhe e kodrës, e cila është e shkëlqyeshme në marrjen e algave nga qelqi. Opsione të tjera përfshijnë karkaleca Amano, engjëll, kërmijtë nerite, karkaleca qershi, dhe peshk otocinclus.
 • Para se të shtoni peshk të ri, hulumtoni racat që janë tashmë në rezervuarin tuaj për të siguruar që ata nuk do të jenë armiqësor ndaj konsumuesve tuaj të rinj të algave.
 • Krijesat që blini për të ngrënë alga duhet të jenë të përshtatshme për llojin e ujit në rezervuarin tuaj. Për shembull, pjesa më e madhe e kodrës mund të jetojë vetëm në ujëra të ëmbël, ndërsa peshqit e engjëjve mund të jetojnë vetëm në ujë të kripur.
Krijimi i një ekosistemi pa algje
Përdorni bimë të gjalla në vend të bimëve plastike për të garuar me algat. Bimët e gjalla do të garojnë me algat për nitratet dhe fosfatet në ujin tuaj. Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të ulur në mënyrë natyrale nivelet e algave pa ndryshuar në mënyrë dramatike asgjë në rezervuarin tuaj. Shumica e peshqve preferojnë të varur në bimë të gjalla sidoqoftë! Nëse përdorni bimë plastike, zëvendësoni ato me varietete të gjalla për të kufizuar sasinë e algave në rezervuarin tuaj. [11]
 • Për rezervuarët me ujë të ëmbël, myshku java, bashkëjetesa dhe wisteria e ujit janë opsione elastike dhe të qëndrueshme. Për tanket me ujë të kripur, mangrove, Halimeda dhe algat e gishtave jeshil janë zgjedhje të shkëlqyera.
 • Në thelb çdo bimë e gjallë do të garojë me algat. Ju nuk keni nevojë të blini ndonjë lloj të veçantë të bimës për luftimin e algave.
Krijimi i një ekosistemi pa algje
Përfundoni rezervën tuaj një herë në 6-12 muaj për të rivendosur nivelet e algave. Nxjerrja e një rezervuari i referohet procesit të heqjes së të gjitha burimeve të dritës për 24-48 orë për të shkatërruar çdo algë që mund të jetë e pranishme në rezervuar. Për ta bërë këtë, fikni dritat tuaja të rezervuarit dhe mbuloni rezervuarin me një batanije ose pëlhurë të errët. Lërini dritat të fiken për 24-48 orë para se të ktheheni në kushte normale. Kjo do të urisë të gjitha algat dhe do t'i vrasë ato. Ndryshoni plotësisht ujin gjatë rrjedhës së 2-3 javëve të ardhshme për të hequr mbeturinat e algave në ujë. Ndryshoni 20% të ujit çdo 2-3 ditë derisa të keni zëvendësuar plotësisht ujin e vjetër për të hequr qafe algat e vdekura. [12]
 • Vazhdoni të ushqeni peshkun tuaj ndërsa rezervuari juaj nxirret jashtë.
 • Nëse keni bimë të gjalla, mos i tejkaloni 36 orë rresht të kushteve të ndërprerjes.
pfebaptist.org © 2020