Si të tërheqni fijet e verdha

Gërshetat e verdha, të njohura edhe si argjendaritë e artë amerikanë, shpesh kërkohen nga zogjsh zogjsh për shkak të rënies së tyre të ndritshme. Këta zogj të vegjël janë vendas në Amerikën e Veriut dhe shfaqen më shpesh në dimër ndërsa migrojnë në jug. Duke krijuar një habitat tërheqës të mbushur me bimë dhe ushqime të preferuara nga majën e verdhë, ju keni një shans më të madh për t'i sjellë këto gëzime të vogla shumëngjyrëshe në oborrin e shtëpisë dhe kopshtin tuaj.

Krijimi i një Habitati të Fundit

Krijimi i një Habitati të Fundit
Mbillni shkurre dhe pemë me shumë degë vertikale për fole. Fundet e verdha bëjnë foletë e tyre afër majave të këtyre bimëve. Ata preferojnë pika ku 2 ose 3 degë pirun, duke formuar një tas që ofron shumë mbështetje për një fole të re. Këto njolla zakonisht mbulohen nga lart nga një tufë gjethesh ose gjilpërash, por të dukshme nga poshtë. [1]
 • Fincat shpesh ndërtojnë fole midis drunjve të qenve, plakave, butonave, murrizit, pishave Monterey, shelgjeve, pemëve frutore dhe madje edhe gjembejve të gjata.
 • Shikoni zonat që tashmë kanë këto lloj pemësh dhe shkurre. Ju mund të jeni në gjendje të dalloni disa finesa, pa i vendosur këto bimë direkt në pronën tuaj. Zonat më të mira janë të mëdha dhe të izoluara me shumë rrezet e diellit.
Krijimi i një Habitati të Fundit
Rritni bimë foleje që janë të larta 5 metra (1.5 m) ose më të larta. Fincat zakonisht bëjnë foletë e tyre midis 3 ft (0.91 m) deri 10 ft (3.0 m) nga toka. Mbron foletë nga macet dhe grabitqarët e tjerë. Vendosni ushqyesit tuaj afër zonave me shkurre dhe pemë më të larta që të kenë një shans më të mirë të tërheqjes së finesë. [2]
 • Jepni shkurre dhe pemë të reja shumë hapësirë ​​për tu rritur. Përfundimet e verdha janë më të lehta për tu parë në hapësira më të hapura.
Krijimi i një Habitati të Fundit
Mbjell gjemba dhe kullosa të gjata për materialin fole. Fundet e verdha i duan bimët gjembaç, të cilat gjithashtu janë dyfish si një burim ushqimi. Qumështi i qumështit, cattails dhe druri i pambukut janë disa lloje të tjera të bimëve që tërheqin foletë e mbarimit. Sidoqoftë, mund të shihni funde në zonën tuaj edhe nëse nuk jeni në gjendje t'i rritni këto bimë. Fincat janë të adaptueshëm dhe do të përdorin materiale të tjera që ata gjejnë sipas nevojës. [3]
 • Shumë lloje të gjembaçit rriten shpejt dhe konsiderohen invazive. Kontrolloni rregulloret tuaja lokale për kufizimet në gjemba në rritje dhe përpiquni të zgjidhni një lloj që ndodh natyrshëm në zonën tuaj.
Krijimi i një Habitati të Fundit
Rriten lule shumëngjyrësh për të shërbyer si një burim ushqimi i ndritshëm. Luledielli i naftës së zezë tërheq shumë lloje zogjsh, përfshirë edhe fundet. Fundet e verdha hanë gjithashtu fara nga asters, gjethe vjollce dhe Susans me sy të zi. Lule të tjera shumëngjyrësh, duke përfshirë daisies, kozmos, marigolds, poppies dhe zinnias, janë si fenerë për këta zogj. [4]
 • Disa njerëz betohen për lule të verdha. Ndërsa tërheqin finesë, zogjtë kanë sy të mprehtë të aftë të vërejnë çdo lloj ngjyre të ndritshme.
 • Mos i mbaroni këto lule pasi lulet e tyre zbehen. Fincat ushqehen me fara nga marigoldë, zinnias dhe plane të tjera pasi të mbarojnë.
Krijimi i një Habitati të Fundit
Shtoni një shandan zogjsh për të siguruar ujë të freskët në oborrin tuaj. Fundet e verdha fole pranë burimeve të ujit për të pirë dhe banje. Për të rritur shanset tuaja për të sjellë finesë në zonë, merrni një banjë në këmbë ose shatërvan me ujë që qarkullon. Vendoseni afër pemëve dhe luleve që tërheqin finesë, nëse është e mundur. [5]
 • Nëse jeni në gjendje, krijoni një habitat të skajit pranë një përroi ose lumi, në mënyrë që zogjtë të kenë gjithmonë një burim të freskët uji.

Varur një ushqyes zogjsh

Varur një ushqyes zogjsh
Zgjidhni një furnizues tubi ose çorapi të dizajnuar për finakat. Fincat klasifikohen si ushqyes "kapës dhe qafë", që do të thotë se ngjiten në skajet e luleve ose rezervave të barit kur hanë në natyrë. Për këtë arsye, merrni një ushqyes që i lejon ata të varen ose të ngjiten në anët në kënde të ndryshme. Shmangni ushqyesit me pordhë që tërheqin zogj më të mëdhenj. [6]
 • Përdorni një ushqyes për çorape rrjetë për një mënyrë të thjeshtë për të ushqyer finet e verdha. Zogjtë tërheq farat nëpër pëlhurë me sqepat e tyre të vegjël. Ushqyesit e çorapit janë të lehta për tu bërë nga çorape najloni ose pantyhose të lidhura në fund.
 • Ushqyesit cilësor janë të disponueshëm në shumicën e dyqaneve të kafshëve shtëpiake, dyqane për furnizim zogjsh dhe në internet.
 • Fincat mund të shfaqen në lloje të tjera të furnizuesve, si psh. Sidoqoftë, këto ushqyes tërheqin gjithashtu ketra dhe zogj të tjerë, të cilat do t’i trembin finoket edhe nëse i jepni ushqimin e duhur.
Varur një ushqyes zogjsh
Mbush ushqyesin tuaj me farat e gjembaçit që preferojnë më shumë. Farat e gjembaçit, të quajtura edhe farat niger ose nyjer, janë burimi më i zakonshëm ushqimor për sjelljen e finjëve të verdhë në ushqyes. Shumica e zogjve dhe ketrave nuk e hanë këtë lloj farash, kështu që ata do ta lënë ushqyesin tuaj vetëm. Mbajeni ushqyesit duke e lyer me gjemba të freskëta për të tërhequr më shumë finesa. [7]
 • Përdorni vetëm farat e freskëta të gjembaçit, të cilat duken të zeza dhe me vaj. Farat kafe janë të vjetra. Ata nuk kanë asnjë shije apo vlerë ushqyese, kështu që fundet e verdha do t'i shmangin ato.
 • Bleni fara në sasi të vogla, deri në 2 lb (0.91 kg) në një kohë, nga një dyqan furnizimi me shpendë të egër. Farat qëndrojnë të freskëta deri në nja dy muaj. Vendet që shesin farërat me shumicë shpesh po shesin tufa më të vjetra që përfundimet nuk do t’i hanë.
 • Përzierjet e farave të farave të blera në dyqane janë përzierje të farave të gjembaçit me patate të skuqura luledielli. Ato gjithashtu mund të përmbajnë përbërës të tjerë si farat e lirit dhe meli.
Varur një ushqyes zogjsh
Përziejeni llojet e tjera të farave në ushqyes si shtesë. Fundet e verdha gëzojnë farat e lulediellit me vaj të zi, si dhe farat e hurdhërave nga varietetet e tjera të lulediellit. Ata gjithashtu hanë fara nga luleradhiqe, ari dhe bimë të tjera. Liri dhe meli janë disa trajtime të tjera të lira për të zgjatur një qese me fara gjembaçi. [8]
 • Fincat kanë sqepa të vegjël që nuk mund të godasin predha të forta, kështu që zgjidhni farat me kujdes. Nëse blini farat e lulediellit ose farat e lulediellit, merrni ato me lëvore të hequra.
 • Mbajeni përzierjen e farës rreth 75% gjemba. Në këtë mënyrë, përbërësit e tjerë nuk tërheqin ketrat dhe zogjtë e tjerë.
Varur një ushqyes zogjsh
Varni ushqyesit tuaj të paktën 5 ft (1.5 m) mbi tokë. Vendosni furnizuesin deri në fund të një dege peme ose një shtylle të gjatë metalike. Në atë mënyrë, gjahtarët si macet nuk mund të shqetësojnë finet ndërsa ushqehen. Kjo gjithashtu dekurajon ketrat e uritur nga rrëzimi i ushqyesit. Mbajeni ushqyesit në të njëjtin nivel me degët e afërta të pemëve, në mënyrë që fundet të kenë mbulesë të bollshme. [9]
 • Shufrat e ushqyesve metalikë janë një burim i shkëlqyeshëm pasi ato ju lejojnë të vendosni një ushqyes pothuajse kudo, edhe nëse nuk keni degë të gjata pemësh afër. Nëse vendosni që ushqyesi të jetë në një vend të keq, nxirrni shtizën nga toka dhe mbilleni diku tjetër.
Varur një ushqyes zogjsh
Pozicionet ushqyes rreth 10 ft (3.0 m) larg nga mbathjet e pemëve. Macet dhe ketrat e këqij mund të ngjiten nëpër pemë dhe të arrijnë ushqyesit. Për finakat, prurësit nuk kanë nevojë të gjenden nën degët e pemëve. Për sa kohë që pemët janë afër, ju keni një shans të mirë për të tërhequr fin fin verdhë. [10]
 • Fincat i bëjnë foletë e tyre në shkurre të trasha afër fushave të hapura dhe lumenjve. Vendosni ushqyesit tuaj afër këtyre llojeve të zonave që të kenë mundësinë më të mirë për tërheqjen e tyre. Ata nuk hyjnë thellë në pyje për tu ushqyer, kështu që ushqyesit ndarës ndërmjet pemëve janë mirë.
Varur një ushqyes zogjsh
Vendoseni furnizuesin larg ushqyesve të tjerë. Fundet e verdha janë disi të turpshme dhe kanë tendencë të qëndrojnë larg zonave të zëna. Mbani ushqyesit e gishtave rreth 15 ft (4,6 m) larg nga çdo ushqyes tjetër zogjsh në zonë. Shikoni ushqyesit ndërsa zogjtë shkojnë tek ata. Nëse shihni zogj dhe grabitqarë më të mëdhenj ose më agresivë, ripoziciononi ushqyesit.
 • Gjithashtu, jini të vetëdijshëm për sipërfaqet e ngjitura si muret dhe ndërtesat. Ushqyesit afër këtyre zonave janë shpesh të prekshëm nga grabitqarët e zgjuar, kështu që finçet do t'i shmangin ato.
 • Vendoseni furnizuesin në një lokacion që është i dukshëm nga një distancë, kështu që të jeni në gjendje të shikoni fundet pa i shqetësuar ato.

Ruajtja e mjedisit ushqyes

Ruajtja e mjedisit ushqyes
Bosh ushqyesit e mbushur gjysmë për të hequr farën e vjetër dhe të ngjeshur. Fara në fund të një ushqyesi grumbullon lagështi dhe kompakton me kalimin e kohës. Fundet e verdha janë pak të zgjedhura, dhe nëse i shihni duke shmangur një ushqyes të mirë, kjo mund të jetë arsyeja pse. Derdhni farën e vjetër dhe mbushni ushqyesin për të mbajtur fundin e finjëve. [11]
 • Kontrolloni farën e vjetër të paktën një herë në muaj, mundësisht kur pastroni thellësisht ushqyesin. Nëse duket e shëndetshme, përzieni atë me farën e re. Farat e freskëta të gjembaçit, për shembull, duken të zeza dhe me vaj.
 • Planifikoni kontrollimin e ushqyesit sa më shpesh të jetë e mundur për ta mbajtur atë të pastër dhe të pajisur mirë.
Ruajtja e mjedisit ushqyes
Ushqyes të pastër të thella dy herë në muaj me ujë dhe zbardhues. Holloni 1 pjesë zbardhues të lëngshëm në 9 pjesë ujë të pastër. Pastaj, hiqni farat nga ushqyesi dhe shpëlajeni. Thith ushqyesin në përzierje dhe pastroni çdo mbeturinë me një furçë shishe najloni. Shpëlajeni ushqyesin me ujë të pastër, fshijeni atë me një peshqir letre dhe lëreni të përfundojë tharja në rrezet e diellit për të eleminuar të gjitha bakteret. [12]
 • Pastroni ushqyes çdo 2 javë ose më shumë për të parandaluar mykun dhe bakteret. Ushqyesit duhet të pastrohen më shpesh gjatë periudhave me shi ose kur dëgjoni raporte për shpërthime të salmonelës në zonën tuaj.
 • Sapuni i lëngshëm i pjatave ndihmon gjithashtu gjatë pastrimit të ushqyesve, por nuk e eliminon mykun. Bleach është më efektive në sterilizimin e ushqyesve.
Ruajtja e mjedisit ushqyes
Lani dhe rimbushni zogjtë e shpendëve 2 deri 3 herë në javë. Kullojeni ujin, më pas pastrojeni lulën e shpendëve të pastër me një peshqir letre ose sfungjer. Për t’i dhënë asaj një pastrim më të plotë, përzieni 1 pjesë uthull të bardhë me 9 pjesë ujë. Pastroni banjën dhe vendosni më shumë ujë të pastër në finesë. [13]
 • Rrathët e shpendëve janë të prirur ndaj të njëjtave baktere që ushqyesit me lagështi janë, kështu që pastroni ato sa më shpesh që të jetë e mundur për të mos lejuar që gishtat e verdhë të sëmuren.
 • Ju mund të keni nevojë të rimbushni një shigjetë më shpesh, veçanërisht gjatë motit të thatë.
Ruajtja e mjedisit ushqyes
Lidhni shirita të ndritshëm afër ushqyesve larg luleve të egra shumëngjyrëshe. Shirita shumëngjyrësh janë një shkurtore për kohën kur nuk mund të rritni lule rreth një ushqyesi. Thurni shiritin rreth degëve ose shufrave afër ushqyesit. Lë skajet e shiritit të varen në mënyrë që të fryhen në fllad. [14]
 • Fincat vërejnë ngjyrën dhe lëvizjen e shiritit kur fluturojnë nga ushqyesi. Nëse e shohin shiritin duke lëvizur pa zogj ose grabitqarë të tjerë afër, ata mund të ndalen nga ushqyesi.
Ruajtja e mjedisit ushqyes
Përcaktoni më shumë ushqim gjatë dimrit për të tërhequr fundet e udhëtimit. Fundet e verdha shkojnë drejt motit të ngrohtë në kërkim të ushqimit. Ata udhëtojnë në kopetë e mëdha gjatë këtyre muajve. Nëse jeni në gjendje të siguroni shumë ushqim në ushqyesit tuaj, ka shumë të ngjarë të shihni disa ndalesa ose madje edhe të përfundoni me vizitorë të përsëritur. [15]
 • Fincat normalisht variojnë nga pjesa veriore e Kanadasë në një pjesë të jugut të SHBA Në dimër, ato shkojnë nga fundi jugor i Kanadasë deri në Meksikë.
 • Fines fole dhe vë vezë në verë. Atëherë molten në vjeshtë. Nëse zogjtë duken pak me ngjyrë të shurdhër, kjo është për shkak të pendëve të tyre të reja.
Ne jetojmë në një condo në katin e 4-të. A do të vijnë rezultatet aq të larta për një ushqyes?
Possibleshtë e mundur që disa do të shfaqen. Ushqyesi juaj është mjaft i lartë, por mund të jetë i ekspozuar. Përpiquni të lidhni një objekt shumëngjyrësh si një fjongo për të ndihmuar zogjtë ta zbulojnë atë.
Unë vetëm caktova një ushqyes për finçet. Sa shpejt do fillojnë të vijnë për tu ushqyer?
Mund të zgjasë një kohë. Kjo gjë varet nga shumë faktorë, duke përfshirë sa finesa janë në zonë kur caktoni ushqyesin. Ju mund t'i merrni menjëherë nëse jeni me fat. Nëse jo, jini të durueshëm dhe mendoni për mënyra për të përmirësuar konfigurimin. Sigurohuni që ushqyesi të jetë në vendin e duhur dhe të ketë farën e duhur.
A shigjetat e verdha migrojnë në dimër?
Ata migrojnë në një farë mase. Fincat zakonisht shkojnë drejt jugut, disa shkojnë deri në Meksikën veriore. Megjithatë, jo të gjitha përfundimet e bëjnë atë aq larg. Shumë prej tyre ende shfaqen në pjesët veriore dhe të mesme të SHBA
Unë jam në Tenesi perëndimore. Unë kisha shumë finça dhe tani ato janë zhdukur në maj, A migrojnë diku?
Ata shkojnë drejt jugut gjatë dimrit, kështu që ju do të zbuloni më shumë prej tyre gjatë asaj kohe. Prapëseprapë, ata janë një ndeshje gjatë gjithë vitit në zonën tuaj. Fundet e mbetura mund të mos e kenë ndotur ushqyesin tuaj ose të kenë gjetur burime të tjera ushqimore për momentin.
Kur mund të filloj të ushqej fin fin në Virxhinia Perëndimore?
Koha më e mirë për të filluar është në dimër kur shumë prej tyre migrojnë në jug. Sidoqoftë, nuk ka një kohë të keqe për të filluar. Mund t’i gjeni gjatë gjithë vitit, por mbani mend që ato mund të mos shfaqen aq shpesh në muajt më të ngrohtë.
Kam gjetur një gisht të verdhë të ulur në rrugën time, pa lëvizur, dhe kam qenë në gjendje ta marr atë. Mund ta mbaj brenda?
Ju me të vërtetë duhet ta sillni në një qendër të kafshëve të egra. Ata do të kujdesen për skajin.
Ne kishim një fole finch, ajo shpërtheu dhe shpërtheu, duke thyer 3 vezë të vogla. Ne e pastruam atë, dhe më vonë nëna u kthye duke kërkuar. Sot babi po më kërcënon, duke shikuar nëpër dritaret e mia! Cfare bej
Nuk është aq e keqe sa ai po ju kërcënon. Ai duhet ta harrojë atë së shpejti, pasi do të duhet të jetë baba një kohë tjetër për më shumë fëmijë. Ju bëtë atë që deshët. Kur ai migron, ai mund të kthehet dhe të mos kujtojë. Ju mund të mendoni që të lini folenë dhe vezët e thyera, ku ata ranë, pasi nëna dhe babi të kenë parë që u thanë, kështu që ata nuk dyshojnë se dikush i ka lëvizur.
A do të ushqehen fundet nga një ushqyes që varet në një thertore afër shtëpisë?
Ushqyesi im prej katër çadrave është gjashtë metra nga dera e qelqit tim rrëshqitës në kuvertë dhe shpesh kam dhjetë ose më shumë zogj që marrin kthesa duke marrë fara.
Zogjtë kanë folur pranë ushqyesit tim në majë, a do të ndalet fundja në fund?
Ata nuk duhet të bëjnë, përveç nëse zogjtë fole do t'i ndjekin. Për të ndihmuar që të mos sulmohen finet, gjithmonë mund ta lëvizni ushqyesin disa metra larg, atëherë zogjtë fole nuk duhet të rrëmbehen me ta.
Kur shfaqen ndeshjet në jugperëndimin e SHBA?
Varet se ku jeni saktësisht. Unë jetoj në Southern California, zona e LA, dhe kam fund të verdhë gjatë gjithë vitit.
Finches preferojnë pastrime dhe pemë që janë afër fushave të hapura dhe lumenjve. Ato nuk fole shpesh në pyje ose në zona ku bimët grumbullohen ngushtë së bashku.
Për ta mbajtur farën më të freskët për më gjatë, merrni një ushqyes që hapet nga lart dhe nga fundi. Alternuar rimbushjen e ushqyesit tuaj nga lart dhe nga fundi për të mos lejuar që farërat të paketohen së bashku.
Arrat e arta të meshkujve janë një ngjyrë e verdhë e ndritshme me zvogëlimin e zi në verë. Arrat e arta femra janë një ngjyrë e verdhë-kafe. Fundet e reja gjithashtu kanë një ngjyrë të verdhë-kafe të përzier.
Finches molt dhe duken më pak të gjallë për një pjesë të vitit. Gjatë muajve të dimrit, meshkujt janë me ngjyrë ulliri, ndërsa femrat janë një ngjyrë e zbehtë e verdhë-kafe.
Përveç ngjyrosjes së tyre të verdhë, finçet janë të lehta për tu parë nëpër shiritat e zinj në krahët dhe bishtat e tyre. Më tej i dalloni ato nga zogjtë e tjerë për nga madhësia e tyre e vogël dhe sqepet e shkurtra, në formë kon.
Predatorët e skajit të verdhë përfshijnë macet, ketrat, xhinse blu, skifterët dhe gjarpërinjtë. Vendosni habitatin tuaj që këto kafshë të kenë më pak të ngjarë të rrezikojnë zogjtë.
pfebaptist.org © 2021